Getroffen door een woningbrand en wat dan?

Foto: rheden.nieuws.nl, Peter de Waard

DIEREN – Afgelopen zaterdagavond was er in Dieren een grote brand waarbij meerdere woningen getroffen werden. U heeft het ongetwijfeld meegekregen, het haalde zelfs het nieuws op de tv.

Een fotograaf van Rheden Nieuws was ter plaatse om daar verslag van te doen middels een fotoreportage. Deze foto’s heeft u ongetwijfeld gezien. Ook heeft u gehoord of gelezen wat de mogelijke oorzaak van de brand was, een hennepkwekerij. Heel erg triest allemaal.

Rheden.Nieuws.nl onderzocht wat er nu zo al gebeurt als je woning in de brand heeft gestaan. De brandweer schakelt direct, zeker bij een brand van deze omvang, hulp voor u in. Want, hoe nu verder? Misschien bent u in shock, in ieder geval zal het u allemaal erg aangrijpen en heeft u ondersteuning nodig. Zowel materiële hulp als ook mentale hulp.

Stichting Salvage
Stichting Salvage verleent direct kosteloze hulp en opvang na de brand en is behulpzaam bij alles wat er geregeld dient te worden. Dit wordt gedaan door een zogenaamde Salvagecoördinator, deze is hier speciaal voor opgeleid. Hij zorgt voor tijdelijk onderdak, bijvoorbeeld een hotel, bekijkt wat er verder dient te gebeuren, of er nog eigendommen veilig gesteld kunnen worden en luistert naar uw verhaal en ervaringen.

Deze hulp is kortdurend en geldt in principe tot de eerstvolgende werkdag. Ook wordt via hun eigen alarmcentrale de schade gemeld, zodat de afhandeling hiervan zo snel mogelijk in gang kan worden gezet. Stichting Salvage is een organisatie die in het leven is geroepen door een samenwerking tussen alle diverse verzekeringsmaatschappijen.

Politieonderzoek
Direct na de brand in de Van der Duyn van Maasdamstraat, zijn er schotten geplaatst voor de getroffen huizen. Zo kunnen onbevoegden niet bij of in het huis komen en zo het politie onderzoek bemoeilijken. Op de eerste werkdag na de brand was er een onderzoek gaande, een fotograaf (zeer waarschijnlijk van de recherche, vanwege de mogelijke hennepkwekerij) werd met een hoogwerker tot boven het dak gebracht zodat hij vandaar zijn werk kon doen.

Ook was er personeel van de woningstichting en een schoonmaakbedrijf, gespecialiseerd in brand- en roetreiniging, aanwezig. Een politieagent zorgde er voor dat er niemand anders in of bij het huis kon komen.

Verzekering
Verzekeringstechnisch gezien wordt de schade door de brand door de eigen brand-inboedelverzekering van de (getroffen) bewoners vergoed. Zijn zij niet verzekerd, dan dient de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) van de veroorzaker van de brand de schade te betalen.

Deze zal al het geld verhalen op de persoon die verantwoordelijk was voor de hennepkwekerij. Deze heeft dan een groot probleem, alle schade betalen, alle verzekeringen worden opgezegd en hij komt op de zwarte lijst van de Bond van Verzekeraars. Bij woningeigenaar Vivare komt hij niet meer in aanmerking voor vervangende woonruimte, en is 5 jaar lang niet welkom als huurder.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen