Speciale mars geschreven voor de Giro

Foto: Giro Gelderland 2016

Gelderland is een provincie met veel amateurorkesten. Dit was de reden voor Muziekbond Gelderland Flevoland (MBGF) en Giro Gelderland om een speciale mars te laten maken en zo sport en muziek te verbinden.

De bekende Nijmeegse Componist Jan Bosveld maakte vervolgens de muzikale verbinding tussen het Italiaanse en het Gelders Volkslied.

Il Canto degli Italiani en het Gelders Volkslied vormen samen de basisonderdelen van de mars. Een bekende radiotune vormt de verbinding. De uitdaging was om het nummer zo te arrangeren dat het voor muziekverenigingen van alle niveaus te spelen is. En daarnaast ook voor de diverse soorten orkesten als harmonie, fanfare en brassband. Alle Gelderse verenigingen krijgen de mars gratis aangeboden.

In Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem en op diverse plekken langs de route zal de mars op 6,7 en 8 mei te horen zijn als de renners passeren. De muziekverenigingen die hiervoor gevraagd zijn, brengen dan muziek die een link heeft met Italiƫ en fietsen.

Een van de deelnemende orkesten op 6 mei is brassband Apeldoorn met componist Jan Bosveld als dirigent. Zij hebben alvast een opname gemaakt van de mars, die hier beluisteren is.(Giro Gelderland Mars door Brassband Apeldoorn)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen