Column; Harde feiten

Foto: De bedriegertjes

We hebben het met eigen oren en ogen kunnen vaststellen; sinds afgelopen zondag ligt Dieren in de Achterhoek, heeft Velp er een kasteel bij en stroomt de Waal langs Arnhem. Maakt het wat uit? Niet als je niet weet dat deze “feiten” niet juist zijn, maar natuurlijk wel als je weet dat het niet klopt.

De heren D. Antidotum en D. Bosveld hebben respectievelijk in de Regiobode en op Facebook uitstekende verslagen geschreven van het hele Giro-gebeuren, dus daar hoef ik verder niets meer aan toe te voegen.

Wel dient nog vermeld te worden dat Erfgoed Rheden zegt dat ze teksten hebben aangeleverd over het erfgoed langs de route van de Giro. Ik ga er onmiddellijk van uit dat ze niet hebben zitten jokken, maar het is wel jammer dat het vervolgens dan toch weer mis gaat.

Vaste lezers van deze column weten inmiddels dat ik graag aandacht vraag voor het feit dat we niet klakkeloos mogen aannemen dat alles wat er wordt gezegd en geschreven, ook in overeenstemming is met de werkelijkheid.

Het is wel erg opvallend dat de feiten zelden kloppen als blijkt dat we zelf deskundig zijn met betrekking tot het betreffende onderwerp, of als we in staat zijn de feiten te controleren én dat ook daadwerkelijk doen.

Als bewijs van mijn stelling en als oefening, krijgt u deze keer de gelegenheid om een paar beweringen zelf te verifiëren. Ervaringsleren is een veel beproefde methode en bovendien is het leuk om zelf actief met het nieuws en dergelijke bezig te zijn.

Deze column bestaat uit zeshonderdzestig woorden, waarbij voor de volledigheid vermeld dient te worden dat hierbij de kop van dit artikel is meegerekend. Voor de echt nieuwsgierigen en voor hen die toch niets beters te doen hebben, wil ik hier ook nog beweren dat de letter B maar liefst achtenvijftig keer in deze tekst is gebruikt.

Is het een bezwaar als een nieuwsmedium bewust of onbewust foute of onvolledige informatie verstrekt? Dat hangt er natuurlijk van af. De verspreider van nieuwswaardige “feiten” zal doorgaans niet wakker liggen van onjuiste gegevens. Al heeft Velp maar liefst vijf kastelen, ligt Arnhem aan de IJssel of Dieren in de Betuwe, niemand heeft daar verder last van.

Even serieus; we hoeven niet raar op te kijken als achteraf blijkt dat de Giro niet in Italië verreden wordt, maar eigenlijk ergens anders. Ook zou het maar zo kunnen dat De Graafschap in het Philips Stadion door een drie – één overwinning op Volendam de voorronde van de Champions Leage weet te bereiken, of dat Corry Brokken komend weekeinde in Parijs met het liedje De troubadour het songfestival gaat winnen.

Voordat ik u weer in de gelegenheid stel bezig te zijn met uw eigen gedachten, wil ik nog even melding doen van het volgende. Het is gebleken dat het regionale nieuws in digitale vorm voor de makers niet bepaald een vetpot is.

De vele plaatselijke nieuwssites zijn goed in het verspreiden van wetenswaardigheden in de trant van “Brandweer redt kat uit boom” of “Burgemeester biedt diamanten bruidspaar bloemetje aan”. Inhoudelijk stelt het wat minder voor; achtergrondartikelen, diepte-interviews of duiding zult u doorgaans moeten ontberen.

Wel blijkt dat sommige nieuwssites de beschikking hebben over een columnist, maar daar zit natuurlijk ook niet iedereen op te wachten. U hebt er geen idee van hoeveel werk het is om wekelijks een samenhangend en leesbaar stuk te produceren.

Daarnaast is het zo dat mijn inkomen zodanig is, dat ik helaas geen significante bijdrage kan leveren aan het herstel van onze noodlijdende economie.

Ik heb met een paar mensen dus een deal gesloten betreffende de publicatie van deze column. Mocht deze column op rheden.nieuws.nl geplaatst worden, dan mag ik als blijk van waardering van hen in totaal maar liefst tien euro tegemoet zien.

Toch kunt u gerust zijn. Ik ga gedurende het heersende weertype dit kapitaal niet verspillen aan ijs of gemarineerde kipspiesjes en al helemaal niet aan verse pastasaus van een bekende landelijke grootgrutter.

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen