Klimaatverandering moet dringend worden aangepakt

Foto: www.rhedenspreekt.nl

GEMEENTE RHEDEN – In april heeft de gemeente Rheden een onderzoek gedaan via het inwonerspanel “Rheden Spreekt”. Dit keer gingen de vragen over Duurzaamheid.

491 deelnemers van de 909 panelleden hebben meegedaan. Dat is een respons van 54%. Het onderzoek is representatief over dorpen en geslacht. De representativiteit over de leeftijd is nog onvoldoende. Het gaat hier om de groep jongeren jonger dan 19 jaar en ouderen ouders dan 78 jaar.

Resultaten onderzoek Duurzaamheid
Het klimaatbeleid van de gemeente is gericht op het verminderen van het energieverbruik en het stimuleren van duurzame energiebronnen. De gemeente heeft zich ten doel gesteld in 2040 CO2-neutraal te zijn.

Daarnaast probeert de gemeente in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering zoals wateroverlast en droogte. Om de doelen te kunnen halen zijn inspanningen nodig van inwoners, bedrijven en andere maatschappelijke partijen.

Klimaatverandering moet aangepakt
De gemeente heeft bij de inwoners gepeild in hoeverre zij zich mede-eigenaar voelen voor de doelen van de gemeente en in hoeverre men op de hoogte is van o.a. duurzame maatregelen en subsidies.

Belangrijke conclusies zijn dat inwoners klimaat een belangrijk onderwerp vinden en van mening zijn dat klimaatverandering dringend aangepakt moet worden. Ook voelt 78% van de mensen zich verantwoordelijk zelf een positieve bijdrage te leveren.

Een minderheid van de respondenten is op de hoogte van de doelen en activiteiten van de gemeente op dit terrein. Er is veelvuldig aangegeven dat de gemeente hierover meer moet communiceren.

Andere interessante uitkomsten
Om de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020 te halen is grootschalige opwek noodzakelijk; 88% staat positief tegenover zonnevelden en zonneparken en 64% staat positief tegenover windenergie.

Met 60% is een groot deel van inwoners bekend met de subsidieregeling voor woningisolatie en verwacht 14% binnen nu en 5 jaar in een elektrische auto te rijden.

De uitkomsten van het onderzoek over Duurzaamheid zijn als bouwsteen meegenomen in het nieuwe beleid dat in juni wordt behandeld door de gemeenteraad. Een factsheet is te vinden op www.rhedenspreekt.nl

Oproep
De gemeenten doet een oproep aan enthousiaste inwoners die plannen en ideeën hebben voor een duurzame samenleving. Denk daarbij aan initiatieven rondom het samen zonnepanelen kopen en plaatsen op een groot dak in de buurt.

Of samen optrekken op het gebied van het energiezuinig maken van huizen in samenwerking met het lokale bedrijfsleven. Ook is er een werkgroep zonne-energie in oprichting die nog op zoek is naar enthousiaste leden. Inwoners kunnen zich aanmelden bij [email protected] of via Telefoon: 026 4976485.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen