Column De Buurtfilosoof: Buitenspelen

Foto: De Buurtfilosoof

Het aanpakken van een soms behoorlijk drassige podiumvloer of het delen van wetenswaardigheden over oude graven en de daarin begraven mensen kunnen zeker interessante onderwerpen zijn voor een verhaal. Vanwege een aankondiging op rheden.nieuws.nl van een activiteit op woensdagmiddag 8 juni voel ik mij echter genoodzaakt aandacht te besteden aan iets anders.

De kans dat we Nicole Olland op een willekeurige maandagochtend even de werkkamer van Petra van Wingerden zien binnen sluipen om te vragen of ze zin heeft in een spelletje kaatsenbal of touwtjespringen, is mijns inziens net zo groot als de mogelijkheid dat Constans Pos zich als Indiaan verkleed met pijl en boog achter een geparkeerde auto bij het gemeentehuis heeft verstopt teneinde een niets vermoedende Tjebbe Vugts met zijn klappertjespistool te belagen.

Er zouden zelfs geruchten gaan dat Ronald Haverkamp zich zou hebben verstopt in het fietsenhok, nadat zijn boekhouder tot 100 had geteld, maar dit lijkt mij vooralsnog zeer onwaarschijnlijk.

Mogelijk zijn er naïeve lezers die naar aanleiding van mijn verhaal over de literaire aspiraties van de burgemeester van Aa en Hunze op rare gedachten zijn gekomen. Zijn verhaal over “buiten spelende” bestuurders is mogelijk de aanleiding geweest voor misverstanden. Toch zie ik geen enkele aanleiding mijn excuses aan te bieden aan mensen die zonder zelf na te denken tot allerlei voorbarige conclusies menen te moeten komen.

Meer oplettende lezers en lezeressen hebben natuurlijk al lang in de gaten dat we hier te maken hebben met een mooi voorbeeld van een speelse metafoor. Ik kwam deze week zelfs nog een bericht tegen waarbij gebruik werd gemaakt van een mooie beeldspraak. Het gaat om “cowboytje spelen”. Dit schijnt, als we de kookrubriek mogen geloven, wel weer helemaal in te zijn. In de column worden mannen uitgenodigd enorme lappen rund op het bord te parkeren, nadat ze hun grote groene barbecue-eieren aan de ketting hebben gelegd. Dit is gezien het bijbehorende prijskaartje van 1.800 euro zeker geen kinderspelletje meer te noemen.

Gelukkig zijn er ook nog kinderen die spelen. Een dringende vraag is daarbij of er nog voldoende buiten wordt gespeeld. Er zijn mensen die denken dat kinderen minder buiten spelen dan vroeger, maar daar is geen eenduidig antwoord op te geven.

Binnenkort dus in Velp-Zuid de Nationale Buitenspeeldag. Alle kinderen kunnen gedurende twee uur deelnemen aan allerlei leuke spelletjes. Dit lijkt me wat kort, zeker als het echt leuk is, maar de bedoeling is goed. Men wil op een speelse manier aandacht vragen voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten.

Hoe zien die buurten en straten er dan uit? Er wordt in elk geval serieus over nagedacht. Zo stuitte ik tijdens mijn zoektocht naar meer informatie op het begrip “Spelprikkels”. Dit zijn speelse elementen die geïntegreerd worden in de publieke ruimte. Jammer is het dat het niet altijd mogelijk is om op voorhand in te schatten of een spelprikkel al dan niet werkt. Belangrijk is dat hij zich op een strategische plaats bevindt en dat het duidelijk is dat er op gespeeld mag worden.

Toch was er nog meer opvallends. Wie gaat zoeken op www.buitenspeeldag.nl komt automatisch terecht op de website van Nickelodeon. Voor de mensen die niet bekend zijn met dit fenomeen: “Nickelodeon spoort kinderen aan om op avontuur te gaan en zorgt hierbij voor een beschermende/vertrouwde omgeving. Op Nickelodeon beleven kinderen de meest maffe, spannende maar ook leerzame avonturen.” De kinderen worden uitgenodigd om hun “balansskills” te laten zien, de gekste selfies te maken met de “Just Smile App” en deze met vrienden te delen.

Ook Jantje beton blijkt iets te maken te hebben met de buitenspeeldag. Ze gebruiken ongeveer het zelfde logo als Nickelodeon, maar verder is het mij volstrekt onduidelijk welk spelletje hier wordt gespeeld. Voor de meeste kinderen zal het weinig uitmaken wat de grote boze mensenwereld allemaal bekokstoofd. Ze blijven spelen, binnen of buiten en heel veel volwassenen spelen gewoon gezellig mee. Het is wel jammer dat er door hen wel vaak wordt gesteggeld of vals gespeeld.

De buurtfilosoof

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen