Column De Buurtfilosoof: Temperaturen

Foto: De Buurtfilosoof

De afgelopen week ben ik niet alleen bestookt door muggen, maar ook door veel andere dieren. Naar aanleiding van mijn vorige column denken ze dat zij mij kunnen gebruiken om hun mening te kunnen geven over van alles en nog wat. Ik voel me zeker wel gevleid door deze warme belangstelling, maar wegens tijd- en ruimtegebrek kan ik hier helaas geen gevolg aan geven.

Wel wil ik van de gelegenheid gebruik maken om een beestachtig voorstel doen. Misschien is het mogelijk dat de redactie van rheden.nieuws.nl een nieuwe rubriek gaat starten. Natuurlijk heb ik alle dieren gewezen op het bestaan van de rubriek “Schrijf je mee?”. Hier kan iedereen zelf een bericht (laten) plaatsen. Helaas zit deze mogelijkheid “verscholen” achter het kopje “meer”, dus het kan zeker geen kwaad daar op deze plaats nog eens duidelijk op te wijzen.

Eindelijk kan onze onvolprezen nieuwswebsite het verschil gaan maken door te komen met een volwaardig hoekje voor en door dieren. Ik ben van mening dat mensen in Dieren en ook in andere plaatsen al genoeg aandacht krijgen. Daarom heb ik al vast nagedacht over een mooie naam voor deze nieuwe rubriek. Wat dacht u van “Het Hondenhoekje” of “Poezenpraat”? Slechtvalken hebben al hun eigen uitlaatklep en andere vreemde vogels hebben natuurlijk Twitter.

Vanwege de onverdraaglijke hitte die deze dagen ook onze gemeente teistert, hebben veel mensen last van gesmolten hersenen en dat leidt soms tot allerlei vreemde gedachten. Gelukkig bestaat er een Nationaal Hitteplan, maar dat biedt zeker nog geen garantie dat het allemaal goed zal gaan.

We krijgen het advies om bij warm weer extra te letten op mensen in onze omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken. Dit lijkt me zeker verstandig , maar ik zou graag zien dat we dit ook zouden doen bij normale temperaturen.

Deze week waren er weer duizenden zo gek zijn om op het heetst van de dag te gaan wandelen en dat maar liefst vier dagen achter elkaar. Zij hebben het advies gekregen om het hoofd koel te houden nadat ze zich warm hebben laten maken om mee te doen. De organisatie van het spectakel zou onder de huidige omstandigheden het liefst zo veel mogelijk mensen koud maken, maar dat komt mogelijk bij grote groepen koud op het dak vallen. De wandelaars denken er op de honderdste editie warmpjes bij te zitten, maar door de hitte krijgen velen nu een koude douche.

Om de stemming er in de houden is er dit jaar echte Vierdaagsewijn. Onder het motto “Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt” kunnen de wandelaars nu voor slechts 15 euro per halve liter zichzelf moed indrinken. Mensen die zich hebben verdiept in het Hitteplan weten hopelijk dat het nuttigen van alcohol bij hoge temperaturen wordt afgeraden.

Wie het jubileumprogramma leest krijgt het vermoeden dat de organisatie waarschijnlijk al veel eerder door de hitte is bevangen. Om de honderdste Vierdaagse extra luister bij te zetten zal door honderd wandelaars op één van de vier dagen honderd kilometer worden gewandeld. Men gaat er van uit dat een select groepje deze eenmalige en buitengewone uitdaging zal volbrengen, maar ik vind het onverantwoord.

Ook wil ik nog even aandacht vragen voor een bezigheid waarbij het er doorgaans ook heel heet aan toe gaat. De kookrubriek gaat in op het fenomeen dat veel mensen na het uitzweten van de nodige kilotjes in de sauna dit verlies weer gaan aanvullen met een lekker glaasje alcohol en de nodige versnaperingen die doorgaans als minder gezond moeten worden beschouwd.

Vanwege de temperaturen heb ik deze week de mogelijkheden onderzocht om te gaan emigreren naar een lekker koel land. Ik weet dat ik velen hiermee een groot plezier zou doen, maar omdat ik mijn trouwe lezers niet in de steek wil laten heb ik toch besloten om hier voorlopig nog maar even van af te zien. U zult het voorlopig dus nog even met mijn bespiegelingen moeten stellen en of ik ondertussen ook door de hitte ben bevangen laat ik graag aan uw eigen oordeel over.

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen