Darmpatiënt Kim uit Rheden haalt 465 euro op bij Color Run

Foto: Kim van Veen Color run

RHEDEN – Kim Van de Veen (36) uit Rheden liep op 11 september de Color Run in Utrecht. Voor haarzelf en alle anderen met een chronische darmontstekingsziekte. Kim liet zich sponsoren. De opbrengst gaat naar ‘mijn IBD coach’, een tool die ziekenhuizen gebruiken om de zorg van patiënten met een chronische darmontstekingsziekte te verbeteren.

Hoe het leven met een chronische darmontstekingsziekte is, weet Kim als geen ander. Ze heeft zelf de ziekte van Crohn én fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren). Hierdoor heeft ze vaak pijn maar is ze vooral erg moe. Uit ervaring weet ze dat bewegen haar helpt om zich beter te voelen.

“Het rennen gaat niet altijd lekker, maar dan ga ik wandelen. Zo ben ik toch even buiten geweest en achteraf voel ik mij een stuk beter.” Met haar actie hoopt ze ook anderen te inspireren: “Bewegen helpt, juist als je moe bent, voor de ontspanning.”

In actie voor #stoermetIBD
Kim zamelde op verschillende manieren geld in. Ze liet shirtjes maken met logo’s van de bedrijven die haar sponsoren. Daarnaast heeft ze speciale spaarpotjes gemaakt voor op haar werk (tandartspraktijk), zodat patiënten haar kunnen sponsoren. Haar vrienden, familie en hardloopmaatjes roept ze via Facebook en Whatsapp op om op haar actiepagina te doneren.

Deze donaties zijn belangrijk, want 1 op de 200 Nederlanders heeft IBD. IBD staat voor Inflammatory Bowel Diseases: de chronische darmziekten Crohn en colitis ulcerosa. Deze ziekten manifesteren zich vaak al op jonge leeftijd en zijn (nog) niet te genezen. Patiënten voelen zich vaak onbegrepen, omdat het onzichtbare ziekten zijn waar weinig over wordt gesproken.

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) en de Maag Lever Darm Stichting vragen met de campagne #stoermetIBD aandacht voor deze ziekten.

www.maagleverdarmstichting.nl

Kim Van de Veen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen