Tweehonderd jaar Meere-orgels in Dorpskerk Rheden

RHEDEN – Onder grote belangstelling vierde de Dorpskerk het tweehonderd jarig bestaan van de beide Meere-orgels die in de kerk aanwezig zijn.

Ter gelegenheid van dit jubileum kon het publiek afgelopen zaterdag 1 oktober genieten van een feestprogramma met het thema “Mag het iets Meer(e) Zijn?”

dorpsstraat-1-10-16-012De geschiedenis van de Rhedense Meere-orgels gaat dus terug naar 1816. Dat was het jaar dat Abraham Meere, orgelbouwer in Utrecht, het grote orgel opleverde aan de toenmalige Nederlands Hervormde Gemeente in Rheden. Ook het kleine kabinetorgel dateert van 1816. Deze kon in 1989 door middel van een financiële actie en subsidies door de kerk worden aangekocht en gerestaureerd.

In verband met het tweehonderdjarig jubileum werd een bijzondere programma samengesteld dat bestond uit twaalf kleine orgelconcerten. Tussen 10.00 en 22.00 uur werd elk heel uur een klein orgelconcert gegeven van een half uur door Piet Cnossen, organist van de Dorpskerk. Elk concert werd vooraf door hem toegelicht aan de vele aanwezigen.

dorpsstraat-1-10-16-007Na elk concert gaf dorpsgenoot Kees Staats de aanwezigen op ludieke wijze een terugblik in die tijd en vertelde bijzondere en soms ook spannende gebeurtenissen uit die tijd.

Tussen de concerten was er gelegenheid om de tentoonstelling van foto’s van oud Rheden te bekijken. Ook waren regelmatig video’s van de restauratie van de orgels en het dorp Rheden en bewoners te zien.

Er was in de pauzes gelegenheid om onder het genot van een gratis kop koffie of thee herinneringen op te halen onder de aanwezigen.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Voor meer informatie: [email protected] of www.groepx.nl

dorpsstraat-1-10-16-006

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen