Rheden eet smakelijk; Pakjesavond

Foto: Rheden eet smakelijk!

Column – Afgelopen zaterdag deed Annemieke Hendriks een boekje open in de Nieuwsshow op Radio1 over de rol van Nederland in de wereldwijde tomatenteelt. Zij schreef ‘De tomaat: de bizarre wereld van ons voedsel’ een bijzonder verhaal.

Dit verhaal deed uw columnist (zie onder deze column waarom hij anoniem blijft) denken aan een ander artikel: Vanille uit Nederland, het zwarte goud? van Merel Stikkelorum. Vanille is heel duur; namelijk € 1.500 per kilo en wordt vooral op Madagaskar gekweekt. De orchidee bloeit maar één dag per jaar en moet dan met hand bestoven worden om de peulen te laten groeien. Ook door het weer zijn de peulen erg schaars en dus duur. Als we in Nederland tomaten kunnen kweken en wiet, waarom dan geen Nedervanille uit de kas? Dat moeten de Wageningse onderzoeker Joris Elsgeest en tomatenkweker Wilco Wisse gedacht hebben die nu met succes vanille-orchidee gekweekt hebben voor in de Nederlandse kassen.

Wat rijmt er op Nedervanille? Cedille, mocht u hierop willen dichten op 5 december. Pakjesavond is een feest voor onze kinderen maar evenzeer voor de grote mensen. Het is, als het goed is, een gezellig samenzijn en daar past (in ieder geval in deze rubriek) een maaltijd bij.

Het voorgerecht zal bestaan uit veel pepernoten en taai, dan een linzen chili die ook prima als vegetarische maaltijd is klaar te maken (dus chili con of sin carne) lekker met tortillachips en rijst of geheel vegetarisch deze pasta.

Heel leuk en lekker zijn deze nagerechten: speculaas crumble en Kruidnoten-tiramisu. Voor de kleintjes geen Tia Maria met espresso toevoegen natuurlijk.

De redactie van rheden.nieuws.nl krijgt weleens kritiek op het niet met naam optreden van hun columnisten. Uiteraard kent de redactie de schrijvers wel en spelen zij vragen of kritiek door aan de columnisten. Op mails wordt door de redactie geantwoord en afhankelijk van de opmerkingen of vragen door de columnisten zelf, meestal niet anoniem, per mail of telefoon.

Er zijn verschillende redenen voor het niet ondertekenen met naam. “Uw columnist” is eigenlijk een pseudoniem. De belangrijkste reden voor uw columnist is dat zijn anonimiteit geldt bij het bezoeken van restaurants, terrassen of winkels in de gemeente Rheden. Hierdoor wordt de service niet beïnvloedt door zijn bezoek en zal zijn ervaring gelijk zijn aan die van u. Het geeft ook bescherming van de persoonlijke levenssfeer door niet met naam op internet te komen. Tot slot het is ook een gewoon stijlfiguur, een wijze van schrijven, die zeker in een column gelegenheid geeft om vrijer, soms een beetje overdreven, al dan niet serieus iets te beschouwen. De lezer begrijpt dat.

Rheden eet smakelijk!

 

Dossier: Sinterklaas
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen