Van Verleden naar het Heden in de gemeente Rheden

Foto: rheden.nieuws.nl

COLUMN – Graag neem ik jullie deze keer mee naar het dorp Laag- Soeren, één van de zeven dorpen van de gemeente Rheden. Deze keer laat ik jullie kennismaken met het Torentje van Jut. Dit is niet het witte torentje dat staat op de Priesnitzlaan.

Dat is namelijk het Priesnitz-monument en heeft ook wel iets te maken met Jut van Breukelerwaard. Hij liet het Torentje van Jut bouwen maar ook het Priesnitz-monument, waardoor door velen toch stiekem het toch de benaming van het Torentje van Jut krijgt.

Torentje van Jut

 

Het Torentje van Jut is eigenlijk een aanzet geweest tot een kerkgebouw in Laag-Soeren die in opdracht van Jut van Breukelerwaard is gedaan, zo tussen 1786 en 1874, nadat hij Huis laag-Soeren gekocht had. Vele zullen dit beter kennen als Hotel Laag soeren / Hotel Dullemond.

Torentje van Jut

Met het torentje wilde hij er eigenlijk voor zorgen dat mensen hun huis rondom het torentje zouden gaan bouwen om zo het dorp te creëren. Uiteindelijk is dit er niet van gekomen en hebben zij hun woning meer naar de noordelijke kant gevestigd waar nu het dorp Laag-Soeren zelf ligt. Laag-Soeren kent 6 rijksmonumenten en twee bekende Nederlanders die er geboren zijn; Paula van der Oest (1965) Filmregisseuse / scenarioschrijfster en Melanie Schultz van Haegen (1970) Minister van Infrastructuur en Milieu.

Torentje van Jut

Jut van Breukelerwaard is wel een belangrijk persoon geweest voor Laag-Soeren. Hij heeft onder ander Badinrichting Bethesda, nu beter bekend als Landgoed Laag Soeren opgezet. Jut leed namelijk aan Reuma en Jicht, met behandeling van koudwater therapieën genas hij. Dit heeft hem aangezet tot het oprichten van het badhuis. Ter ere van vier watergeneeskundigen, Priessnitz, Oertel, Flusse en Rausse heeft hij het Priesnitz-monument laten bouwen.

Torentje van Jut

Er zit dus degelijk verschil in het Torentje van Jut en het Priesnitz-monument. Het torentje is rond 1955 gesloopt ivm verwaarlozing, hiervan is alleen nog de fundering te zien. Deze bevindt zich aan de zijkant van Camping de Jutberg en het Jachthuis.

Jamie Lebbink

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen