Sneeuwklokjesfestijn Groei & Bloei

Foto: Otto van Kalkhoven

EERBEEK – Eind februari/begin maart is in de tuin (2500 m 2) van de familie Mäkel een zee van sneeuwklokjes te zien. Deze plant heeft zich na een jaar of twintig enorm in hun tuin uitgebreid.

Eigenlijk is het heel gemakkelijk met sneeuwklokjes: gewoon alles laten staan, het zaad in mei daar waar wat minder staat nog wat uitstrooien en af en toe de te dikke pollen scheuren en uitplanten. Dat scheuren en uitplanten gebeurt op een dag als er geen vorst in de grond zit. De grond mag niet al te veel uitdrogen.

Aan te raden is op droge zandgrond compost te mengen, want compost houdt vocht vast. Op kleigrond is het nog gemakkelijker. Klei droogt minder uit dan zand. Dit is ook de reden waarom u in september gelijk de bolletjes moet planten als ze worden aangeboden in de handel. Gaat u later planten dan is de kans groot dat ze niet opkomen doordat de bolletjes te veel zijn verdroogd.

Handelaren bieden ze dan wel eens tegen de helft van de prijs aan. Nou, dat is vast en zeker een miskoop. Bent u te laat, dan is het beter in de winter de sneeuwklokjes ‘in het groen’ te kopen. Deze zijn opgekweekt in een potje met aarde. Wel heel erg duur.

Drie soorten sneeuwklokjes zijn in de tuin te bewonderen. Natuurlijk het gewone sneeuwklokje, maar ook de dubbele en een sneeuwklokjes dat een maatje groter is en luistert naar de naam Galanthus elwesii. In de toekomst hopen de tuineigenaren meer verschillende soorten sneeuwklokjes te verzamelen. Behalve sneeuwklokjes groeien er veel winterakonieten en krokussen.

De entree is gratis en u kunt op de open tuindag gewoon de tuin inwandelen.  .

  • Datum: zondag 26 februari.  Als het bar en boos weer is, dan wordt een week later op zondag 5 maart op hetzelfde tijdstip opnieuw een poging gedaan de tuin open te stellen.
  • Tijd: van 12.00 tot 15.00 uur
  • Locatie: Charlotte van Bourbonlaan 24, 6961 ER  Eerbeek

Sneeuwklokjesfestijn

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen