Oriënterende bijeenkomst gemeenteraad over circulaire economie

Foto: Wikimedia

INGEZONDEN VERSLAG – Afgelopen dinsdagavond was professor Jan Jonker van de Radboud Universiteit te Nijmegen uitgenodigd om in De Steeg zijn visie te komen geven over de sociale aspecten van het begrip circulaire economie.

Al eerder had hij de raadsleden inzicht gegeven in de betekenis en de mogelijkheden van economische activiteiten die als doel hebben om grondstofvoorraden zo min mogelijk te belasten en waarbij de benodigde energie zo veel mogelijk afkomstig dient te zijn van verantwoorde bronnen.

Samen met veel geïnteresseerden op de publieke tribune luisterde de raad naar het vervolg van Jonkers verhaal, waarin hij onder andere inging op het plan om in Dieren te komen tot een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die naast het werken met en voor mensen, ook actief zijn op het gebied van circulaire economie of plannen hebben in die richting.

In zijn betoog gaf de professor onder andere aan dat bij circulaire activiteiten niet enkel een materiele meerwaarde ontstaat, maar dat we niet moeten vergeten dat hierbij ook aspecten als zorg en participatie kunnen worden betrokken.

De luisteraars werd een aantal voorbeelden voorgeschoteld, maar het werd niet echt duidelijk welke betekenis deze zouden kunnen hebben voor de situatie in de gemeente Rheden. De aanbeveling van Jan Jonkers was dan ook: “Ga het maar proberen”. Verder zag hij nog mogelijkheden voor een zogenaamde “Gemeente-pas”, waarmee inwoners punten kunnen sparen als ze op één of ander wijze een bijdrage leveren aan het realiseren van een circulaire economie.

Nadat de raadsleden hun vragenrondje hadden afgerond, kreeg het publiek de mogelijkheid om aan te schuiven om iets te vragen of te zeggen. Namens het bedrijfsverzamelgebouw “Zandkasteel” werd benadrukt dat zo veel mogelijk wordt gezocht naar samenwerking met andere organisaties, zoals Mensen in de bijstand, 2Switch, Kledingbank en Inloophuis.

Iemand anders, met veel ervaring op het gebied van recycling, opperde dat het verwijderen van nietjes uit oude tijdschriften zeker ook een therapeutische waarde kan hebben. Daarnaast verheugt hij zich op het verdienen van punten met het schoonhouden van de straat. Je moet toch wat als je de zestig bent gepasseerd en geen betaald werk of inkomen hebt.

Een vertegenwoordigster van 4Noppes hield een boeiend betoog over de brede opzet van dit project. Op steenworp afstand van het Zandkasteel vindt niet alleen een grote stroom goederen een nieuwe “eigenaar”, maar er zijn ook plannen om voedsel te gaan verbouwen. Het is een centraal punt waar alles samenkomt; er wordt gekookt door mensen uit verre landen, mensen leren nieuwe vaardigheden en economisch denkt en werkt men er zo veel mogelijk circulair.

Dat je eenvoudig en op kleine schaal kunt beginnen, werd duidelijk toen iemand vertelde dat hij samen met zijn vrouw al tien jaar lang elk theezakje maar liefst twee keer gebruikt.

Tijdens de avond bleek dat er zeker mogelijkheden zijn om in de gemeente Rheden de circulaire economie een extra impuls te geven, maar vooralsnog blijft onduidelijk op welke wijze dat kan of moet gebeuren. Veel zal afhangen van wat er in een nieuw regeerakkoord op dit gebied zal worden gerealiseerd. Aan de gemeente de taak om alle plaatselijke initiatieven bij elkaar te brengen en waar nodig te ondersteunen. Hierbij moet vooral gelet worden op het verschil tussen doel en middel.

Belangrijk is dat men niet gaat proberen opnieuw het wiel uit te vinden; op veel andere plekken is men al een stuk verder. Helaas hebben de inwoners van Rheden en het gemeentebestuur niet de middelen om de zaak bij de bron aan te pakken. Nog steeds kopen we massaal veel “zinloze” producten, die vaak onnodig zijn verpakt en die niet gerepareerd of gerecycled kunnen worden.

Ik stel voor dat initiatiefnemer Constans Pos een brede gemeentelijke discussie over dit onderwerp gaat organiseren. Er zal gekeken moeten worden naar hoe alle verschillende ideeën, doelen en idealen bij elkaar kunnen worden gebracht en hoe het elke burger zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt om te participeren. Nu zie je vaak met alle goede wil door de bomen het bos niet meer. Burgerparticipatie is een mooi begrip, maar het leidt niet altijd tot de beste resultaten. Hopelijk neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid en zal ze garant staan voor de zo noodzakelijke sturing met betrekking tot dit onderwerp.

Ronald Kuilman

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen