Herdenkingen in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP –  Het Comité Monument moedige mensen in WO2 organiseert jaarlijks op de zondag rond de Bevrijdingsdag van Velp een ontmoetingsbijeenkomst voor belangstellenden en betrokkenen. Iedereen is welkom op 17 april bij het monument dat staat in het plantsoen van Nieuw Schoonoord.

Om 15.00 uur is er eenvoudige plechtigheid en een bloemlegging bij het herinneringsmonument. Iedereen kan er bloemen leggen ter ere van ‘de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders. De wethouders Constans Pos en Ronald Haverkamp eren de moedige mensen die meer dan 600 onderduikers in Velp hebben verborgen, met een mand vol bloemen namens gemeente Rheden.

Tussen 14.00 en 16.00 uur kan men elkaar binnen ontmoeten en herinneringen ophalen. ‘Wij zorgen voor thee en koffie en iets lekkers erbij’, zegt comitélid Anita Matser, ‘en we zorgen voor een boekentafel met boeken over oorlog, verzet en bevrijding van Velp.’

Tussen 14.00 en 16.00 uur draait in de Kapel van Nieuw-Schoonoord doorlopend de nieuwste versie van de Bevrijdingsfilm die Dr. B.G. van Griethuysen maakte op 16 april 1945. En er is een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s van de bevrijding van Velp. De bijeenkomst en filmvertoning zijn voor iedereen gratis toegankelijk. 

Comitélid Ben van Schaik: ‘Wij hopen van harte dat vrienden en bekenden elkaar op Paasmaandag 17 april (weer) zullen ontmoeten en herinneringen met elkaar zullen delen. We weten dat er oud-Velpenaren en voormalige onderduikers komen vanuit heel Nederland. Zelfs uit Israël.’.

Ook kinderen en (achter-) kleinkinderen zijn natuurlijk welkom.

Een dag eerder, op 16 april is er om 8.30 uur een bloemlegging Bevrijdingsmonument Egmondstraat; 9.00 uur luiden van de Vrijheidsklok bij Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen