PvdA en VVD worden grote verliezers GR14

Foto:

VVD en PvdA stevenen af op een flinke nederlaag bij de verkiezingen voor de gemeenteraad op 19 maart. Van 16 procent van de stemmen in 2010 naar slechts 7 procent is op dit moment het gegeven.

Dat meldt De Telegraaf op basis van onderzoek van het bureau BMC. Dit onderzoek werd woensdag bekend gemaakt. “Kiezers van VVD en PvdA zijn ontevreden over het kabinetsbeleid en lokale partijen krijgen de rekening gepresenteerd”, vertelt hoofdonderzoeker Marcel Boogers.
Veel meer vertwijfeling
“De invloed van landelijke politiek op de gemeenteraadsverkiezingen is dominant.” Volgens het onderzoek verliest de PvdA vooral stemmen aan de SP, terwijl de VVD het moet afleggen tegen de lokale partijen. Bovendien zijn veel kiezers nog vertwijfeld; ruim een derde van de ondervraagden heeft nog geen idee waar de stem naartoe gaat.
Onder deze groep twijfelaars zijn vooral PvdA’ers en VVD’ers te vinden. Slechts 16 procent van de kiezers twijfelde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2010.
Winst voor de lokale partijen
Net als vier jaar geleden lijken de lokale partijen de verkiezingen te gaan winnen. Gezamenlijk hebben ze de meeste kiezers achter zich. Boogers denkt dat de lokale partijen het nog beter gaan doen dan in 2010.
CDA beste cijfers
CDA heeft van alle landelijke partijen de beste cijfers. Op dit moment zou de partij zo’n 10 procent van de stemmen krijgen. D66 staat gelijk met PvdA en VVD, terwijl de PVV volgens het onderzoek slechts 2 procent van de stemmen krijgt. De partij van Geert Wilders doet alleen mee in Den Haag en Almere.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen