“Nieuwjaarstoespraak” 

Foto:

Dhr. Joop Zijlstra woont in de gemeente Rheden en reageert op de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester: “U zult merken dat ik mij bezorgd maak over de gang van zaken in de gemeente Rheden. Mijn  bezorgdheid is niet van vandaag of gisteren.” Onder de titel ‘Nieuwjaarstoespraak’ kunt u hieronder de reactie lezen.

“”
Het doorlezen van de toespraak van de burgemeester op zes januari levert het gebruikelijke kleingoed op, in lijn met verlopende tradities: onderscheidingen, bezoeken aan jubilarissen; en andere onderwerpen die geen kwaad kunnen. De enorme taakverzwaring voor de gemeentelijke organisatie noemt zij een grote uitdaging, en dat is ook zo, zonder twijfel. Maar ongetwijfeld is die vooral zorgelijk voor wie eronder te lijden zullen krijgen. Die worden niet genoemd.
 
Het failliet van Carion komt ook aan de orde. Van gebrek aan toezicht wordt niet gerept. Wie nog hoopte op enige bescheidenheid bij Traverse Dieren wordt teleurgesteld. Van terughoudendheid bij mogelijke uitvoering is geen sprake. Alsof het plan niet onder de rechter is bij de Raad van State. De spreekster stemde eerder in met wat zij wist dat leugens van de provincie waren. Helder is ook dat zij bij de tegenstelling van belangen van Twickel en van de eigen bewoners kiest voor de zogenaamde adel.  
Interessant zijn punten die niet aan de orde komen: Het dineren en vergaderen, in het voorjaar in Laag-Soeren, van de gemeenteraad. Van een deel ervan dan, wel te verstaan de coalitie, het deel dat volgzaam dient te zijn aan het College van B.& W. De bijeenkomst benadrukte het dualisme: wij hier en de oppositie thuis. Je ware democratie: ‘samenhang’. De burgemeester zelf is er niet bij, slim, zij heeft haar vazallen anti-inwoners, ja ook D66, vooral D66.
  
In de toespraak blijft het bezoek van de raad aan de boerderij van Bosman, Eikengracht 2 in Ellecom, ook buiten beeld. Na het verplaatsen ervan (met subsidie van 400.000 euro van de provincie) komen hier villa’s voor kasteel Middachten. Voorkoken heet dat, een mildere bijvorm van omkopen. De aanvraag voor een bestemmingsplanwijziging moet bij de gemeente nog binnenkomen. Het is nog de vraag of de huizen gerekend gaan worden tot Ellecom, afzijdig van dat dorp als ze komen te staan.       
De burgemeester wenst ons een fantastisch nieuwjaar toe. Ze rept niet van de verkiezingen in maart. Wie dan leeft die dan zorgt. Over de opkomst gaat het straks bij de installatie van de nieuwe raad wel. Ik hoor het al: ‘Hoe de inwoners beter te betrekken bij het beleid?’ Als alles bij het oude blijft ‘heeft de gemeenteraad GEEN toekomst‘, gonst het. Gelukkige bijkomstigheid: Wullink is er dan misschien ook weer bij, deze keer als opa kameleon. Gezellig. 
Joop Zijlstra, Ellecom
“”
NB
De regel ‘De gemeenteraad heeft GEEN toekomst’ is de titel van een boekje, dat najaar 2013 verscheen.
Wilt u reageren, of heeft u zelf iets te melden? Mail: [email protected] of ga naar: 

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen