Deze maand besluit stationsgebied Dieren

Foto:

DIEREN – De gemeenteraad neemt nog deze maand een besluit over de investeringsplannen voor de herontwikkeling van de stationsomgeving in Dieren. De herontwikkeling is noodzakelijk in het project Traverse Dieren.

Het gaat om een bedrag van ongeveer € 9.5 miljoen die beschikbaar wordt gesteld voor de herontwikkeling van het stationsgebied. Samen met subsidies van de Stadsregio en het Ministerie van I&M komt het totale bedrag op ruim € 16 miljoen. Met het project Traverse worden  doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer van elkaar gescheiden. Er ontstaat een compleet nieuwe infrastructuur in Dieren die ook gevolgen heeft voor de inrichting van het stationsgebied. De afgelopen 1,5 jaar heeft de gemeente samen met Prorail, NS, provincie en stadsregio, OV-partijen, VSM en omwonenden de plannen voor herinrichting ontwikkeld. 
Nieuwe parkeervoorzieningen
In de nieuwe stationsomgeving worden de vervoersstromen van elkaar gescheiden en de parkeervoorzieningen van fiets en auto geconcentreerd. De noordzijde van het station moet plaats gaan bieden aan 350 auto’s, daarnaast worden verdeeld over de noord- en zuidzijde van het station rond de 1000 fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. Het behoud van de intercitystatus voor station Dieren vormt de belangrijkste basis voor het vaststellen van de benodigde parkeercapaciteit. 
“De parkeervoorziening heeft natuurlijk impact op de omgeving. We hebben zorgvuldig geluisterd naar alle belanghebbenden en hebben de plannen op basis daarvan aangepast en geoptimaliseerd. De parkeeroverlast in de Oranjebuurt is straks opgelost. En niet minder belangrijk: veel omwonenden hebben op het huidige ontwerp met een half verdiepte ligging positief gereageerd”, aldus wethouder Ron König. 
illustratie-12-11-vanuit-koningin-julianalaan
Zicht vanuit Koningin Julianalaan; Illustratie boven: Zicht vanuit Harderwijkerweg-Hoflaan
Voetgangersbrug 
Om de toegankelijkheid van het station beter te maken en een goede verbinding tussen noord en zuid te houden, zijn er plannen voor een voetgangersbrug (passerelle). Hierover zijn gesprekken gaande met ProRail, besluitvorming volgt een ander traject binnen de herontwikkeling. Eind 2015 moet de parkeervoorziening gerealiseerd zijn. De openbare ruimte aan de noordzijde wordt uitgewerkt en uiterlijk begin 2016 gerealiseerd. De herinrichting van de openbare ruimte aan de zuidzijde gebeurt in opdracht van de provincie Gelderland in nauw overleg met de gemeente.
Goede samenwerking
De gemeente Rheden gaat er vanuit dat de bijdragen van de Stadsregio Arnhem Nijmegen (€ 4,5 miljoen) en het Ministerie van I&M (€ 1,75 miljoen) in december 2013 beschikbaar worden gesteld. Wethouder Ron König: “Voor de gemeente Rheden zijn dit soort bedragen natuurlijk uitzonderlijk. De samenwerking met de provincie Gelderland en de andere partners geven toch een sterk gevoel van vertrouwen. Er ligt nu een doordacht plan. Dierenaren en treinreizigers krijgen een stationsgebied dat weer jaren mee kan”.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
'
article
16296
DIEREN – De gemeenteraad neemt nog deze maand een besluit over de investeringsplannen voor de
https://rheden.nieuws.nl/politiek/16296/deze-maand-besluit-stationsgebied-dieren/
2013-11-12T21:25:20+01:00
https://rheden.nieuws.nl/media/sites/280/2013/11/og9nbfg7xtigqva9eihq3or68-illustratie-bijlage-14412-11-vanuit-harderwijkerweg-hoflaan.jpg
Politiek