Oude coalitie gaat door, het oude beleid ook, alsof er niets gebeurd is…

GEMEENTE RHEDEN – De Partij van de Arbeid Rheden stelt vast dat de verkiezingen, ondanks de duidelijke wens van de kiezers om de koers te veranderen, in Rheden niet tot een echte verandering van beleid zal leiden. Dezelfde partijen en voor een deel ook dezelfde bestuurders blijven de dienst uitmaken in de komende vier jaar. 

Herriët Heersink PVDA:
“Waar we direct na de verkiezingen al bang voor waren is werkelijkheid geworden. Het sterkere sociale gezicht waar de kiezers om gevraagd hebben door onder andere zo duidelijk hun steun voor de SP uit te spreken, krijgt geen kans en dat baart ons grote zorgen. 
In het voorlopige coalitieakkoord is geen aandacht voor geleerde lessen uit het verleden, waardoor een nieuwe  Carion- of Workfast affaire kan worden voorkomen. Dezelfde partijen gaan door en zij voeren geen wijzigingen door in het beleid die er echt toe doen. Hopelijk gaat de coalitie de komende vier jaar bewijzen dat we geen gelijk hebben…”  
Getalsmatig is dit een brede coalitie, maar gelet op breed draagvlak en cohesie totaal niet. Eerder het integendeel, volgens de PvdA vergroot deze coalitie de tegenstellingen door niet te luisteren naar de roep om een meer sociaal en links beleid. 
Voorkomen is beter dan genezen
De Partij van de Arbeid bepleit duidelijker stellingnames en keuzes door de politiek. De PvdA pleit voor het behoud van goede zorg en wmo, geen mens valt tussen de wal en het schip, ook wanneer de gelden vanuit het rijk niet toereikend zijn. 
Hiervoor moet het eigen vermogen actief vergroot worden. Dit geldt ook voor het nu al innemen van een helder  standpunt en uitspreken voor een sterker beleid om meer te doen aan schuldhulpverlening en armoedebeleid. 
Reserves
De coalitie zou dit zichtbaar kunnen maken in woord en gebaar door  het actief reserveren van extra reserves of het in het leven roepen van een geoormerkt noodfonds en zich niet afhankelijk stellen van de rijksbijdragen, dat past bij „voorkomen is beter dan genezen” . 
Geen antwoord
Op praktische vragen wordt nog geen antwoord gegeven: hoe worden de vrijwilligers in bijvoorbeeld de inloophuizen ondersteund, zodat zij zich blijvend kunnen en willen inzetten in hun vrije tijd? Hoe krijgen de dorpen echt meer vrijheid om zelf te kiezen waar zij hun prioriteiten willen leggen? 
Pitchen
Is pitchen voortaan het alternatief om inspraak van bewoners te regelen, ook voor mensen die zich in een uitzichtloze situatie bevinden en niet meer de moed hebben om hulp te vragen van de gemeente? Wordt dat de nieuwe bestuursstijl? De oude/nieuwe/oude coalitie noemt de gemeente als eerste overheid. 
Verantwoordelijkheid!
“Volgens ons betekent dat in de allereerste plaats dat de gemeente de verantwoordelijkheid heeft dat burgers, mensen die afhankelijk zijn van de overheid, zich gehoord en geholpen voelen.” Aldus Herriët Heersink. “Dit vraagt om een overheid die ook echt lef toont en laagdrempelig is, dichtbij mensen staat en vooral naar mensen toe komt en zorg biedt aan diegenen die de weg in het doolhof van de overheid niet kunnen vinden of de moed al hebben opgegeven om dat pad op te gaan. Voor ons is de eerste overheid vooral een sociale overheid en dat zien wij onvoldoende terug in het coalitieakkoord.”
Vragen en onduidelijkheid
Kortom, het coalitieakkoord roept bij de PvdA vooral vragen op. Veel vragen en onduidelijkheid over de zaken waar dit nieuwe college de komende vier jaar op aangesproken kan worden.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen