Forse groei Plusbus Rheden/Rozendaal

Foto:

ROZENDAAL / RHEDEN – Het initiatief om met vrijwilligers een vervoersservice te op te zetten voor inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal die redelijkerwijs geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer blijkt een schot in de roos. Het aantal ritten is in 2013 ruim verdrievoudigd.

Bedroeg het aantal ritten in de maand januari 2013 nog slechts 139, aan het eind van het jaar is de vraag gestegen tot meer dan 500. Een forse toename dus. Het blijkt dat er een grote en nog toenemende behoefte bestaat aan vormen van vervoer voor ouderen en gehandicapten. Het gaat vaak om vervoer naar medische voorzieningen, verzorgings- en verpleeghuizen maar ook om sociale contacten en bezoek aan winkels in de eigen of aangrenzende gemeenten. Daardoor kunnen mensen langer op eigen manier contacten buiten de deur onderhouden en ziekenhuis, dokterspost e.d. bereiken.
De waardering van de gebruikers van de PLUSBUS is groot. Menigeen is verrast wanneer wordt verteld dat de dienstverlening geheel door vrijwilligers wordt uitgevoerd, belangeloos en zonder de druk waaronder een zakelijke onderneming vaak moet werken.
Vergroting capaciteit nodig
Na de intensieve samenwerking met de Plusbus in Doesburg, heeft PLUSBUS RHEDEN/ROZENDAAL begin 2013 het vervoer geheel in eigen hand genomen. Beide partijen merkten dat de groei in de betrokken gemeenten toenam en dat zelfstandige organisaties en minstens één eigen bus voor Rheden/Rozendaal nodig waren. De verwachtingen over de groeiende behoefte zijn ver overtroffen, zoveel zelfs dat uitbreiding van de vervoerscapaciteit hard nodig is. Dat is een kostbare zaak. 
In 2013 werd hulp geboden door de Stichting Rhederhof Beheer en door Howden Thomassen Compressors voor de aanschaf van de bus. In 2014 zal op andere manieren gezocht worden naar verdere vergroting van de vervoerscapaciteit.
Samenwerking Schreuderhuis Laag Soeren
Met ingang van 2014 gaat samenwerking met het Schreuderhuis te Laag Soeren van start. Afspraak is dat de PLUSBUS RHEDEN/ROZENDAAL het ochtend- en middagvervoer verzorgt van de bewoners van het Schreuderhuis naar hun dagbesteding en dat de PLUSBUS in de tussenliggende uren gebruik kan maken van de bus van het Schreuderhuis. Daardoor wordt de bus efficiënter gebruikt en kan de PLUSBUS haar dienstverlening uitbreiden, zonder dat zij direct voor de hoge aanschafkosten van een tweede bus komt te staan. Dat geeft tijd om de benodigde financiële middelen daarvoor bij elkaar te krijgen. En dat is hard nodig, want de PLUSBUS is niet kostendekkend, ondanks de inzet van alle vrijwilligers.
plusbus
Tariefsverhoging noodzakelijk
Met het oog daarop is een aanpassing van de tarieven per begin 2014 noodzakelijk gebleken. Naast de subsidie van beide gemeenten, zijn aanvullende middelen nodig voor het opvangen van tegenvallers in de kosten die zich voordoen en voor de verdere uitbreiding van de vervoerscapaciteit. Alles wijst erop dat de groei zal doorgaan, temeer nu de overheid een steeds grotere nadruk legt op zelfredzaamheid van mensen en op voorzieningen die door vrijwilligers in stand worden gehouden. Om te voorkomen dat de PLUSBUS in de rode cijfers terecht komt, is een verhoging nodig die duidelijk groter is dan de algemene kostenstijgingen. Daarmee kan ook op langere termijn de dienstverlening worden veilig gesteld.
Meer chauffeurs nodig
Gelukkig is een flinke groep van thans bijna 40 vrijwilligers bereid om zich in te zetten als chauffeur, planner van de aangevraagde ritten of bestuurder van de Stichting. Wanneer de bus in bedrijf is, zijn zij vaak ook bereid om met eigen auto de aangevraagde rit uit te voeren. Daardoor hoeft slechts bij uitzondering een aanvrager van een rit te worden teleurgesteld. Maar dat blijft natuurlijk een noodoplossing. Het doel is en blijft om met voldoende en passend materieel oudere en gehandicapte inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal te vervoeren.
Door de meer dan verdrievoudiging van de uitgevoerde ritten en de verwachte verder groei, is uitbreiding van het aantal chauffeurs zeer welkom. Belangstellenden kunnen bij de bestuursleden T. Couwenhoven (026-3646048) en L. Kuiper (026-4953274) daarover alle gewenste informatie krijgen. 
Goede samenwerking met MVT
De samenwerking van de PLUSBUS met het Meldpunt voor Vrijwillige Thuishulp en Mantelzorg (MVT) is in 2013 weer prima verlopen. In 2014 wordt die dan ook voortgezet. Beide organisaties zetten zich in voor hulp aan ouderen en gehandicapten en zo lang mogelijk behoud van zelfstandigheid in de eigen omgeving. Op één adres en telefoonnummer kan men allerlei hulpvragen stellen; dat is duidelijk en blijkt gewaardeerd te worden. De PLUSBUS en het MVT zijn graag bereid inlichtingen te geven over mogelijkheden voor inzet bij de vervoersservice. Het MVT is op werkdagen ’s ochtends tussen 09.30 en 12.00 uur bereikbaar (026-30707070).
Kijk voor meer informatie op:
http://plusbusrhedenrozendaal.nl/
Logo/foto’s: plusbusrhedenrozendaal.nl 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen