Positief resultaat jaarrekening gemeente Rheden 2013

GEMEENTE RHEDEN – Hoofdzakelijk door incidentele meevallers sluit de jaarrekening van de gemeente Rheden over het jaar 2013  met een positief resultaat van € 8,9 miljoen. De jaarrekening vergelijkt de vooraf begrote kosten en baten met de daadwerkelijke kosten en baten. 

Administratieve meevallers
Een groot deel van het positieve saldo, € 6.5 miljoen, betreft geld dat niet langer gereserveerd hoeft te worden, en vrijvalt. Het gaat hier o.a. om pensioenvoorzieningen, Traverse Dieren en de voormalige welzijnsstichting Carion. Het gaat hier dus om ‘administratieve voordelen’.
Daarnaast pakt op een aantal terreinen het saldo van kosten en baten positiever uit dan vooraf begroot. Het gaat hier hoofdzakelijk om de WMO, bijstandsuitkeringen en de algemene uitkering van het Rijk aan de gemeenten. 
Reserve
Het college stelt aan de gemeenteraad voor om het positieve resultaat voor het grootste deel (€ 4 miljoen) te gebruiken om de algemene reserve op peil te houden.Uit berekeningen van de provincie blijkt dat de Gelderse gemeenten hun financiële reserves de komende jaren hard nodig hebben om onzekerheden het hoofd te bieden. Vooral de overname van Rijkstaken in het sociale domein door de gemeenten zorgt voor een grote mate van onzekerheid. 
Wethouder Ronald Haverkamp:
”Het positieve saldo van de jaarrekening betreft vooral incidentele meevallers, die we grotendeels gebruiken om onze algemene reserve op peil te houden. Positief is natuurlijk dat we een blijvend solide financiële positie hebben. Dat is prettig voor het nieuw te vormen college, dat de komende jaren grote uitdagingen op zich af ziet komen. Het huishoudboekje is kloppend. Dat is een belangrijke steun in de rug”.  
Deze week is de jaarrekening aangeboden aan de gemeenteraad, en wordt in juni behandeld.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen