Verhalenvangers gemeente Rheden komen weer bij elkaar.

DE STEEG – Iedereen heeft wel een herinnering aan vroeger tijden, gebouwen, plekken of gebeurtenissen spelen hier vaak een rol in en het geheel vormt dan een verhaal. Gemeente Rheden is afgelopen jaar door middel van Erfgoedcafés achter een groot aantal interessante verhalen gekomen en wil deze verhalen vastleggen voor de toekomst. 

Diverse zogenoemde “Verhalenvangers” zijn vanaf afgelopen jaar bezig met het vangen van deze verhalen, hieraan gaan interviews vooraf en vervolgens moeten de verhalen digitaal gemaakt worden. Door het vangen van deze “verhalen van vroeger” verzetten zij veel werk en hebben al meerdere unieke gebeurtenissen vast kunnen leggen. 
Alle verhalen gaan uiteindelijk naar het Gelders Archief waar ze opgeslagen worden voor het nageslacht, een groot aantal worden uiteindelijk vastgelegd in een boek en een App. Uit alle dorpen van de gemeente komen verhalen naar voren, welke er uiteindelijk in het boek verschijnen is nu nog niet duidelijk.
Vooral het digitaliseren van de interviews is zo’n tijdrovende bezigheid dat gemeente Rheden gaat kijken of dit niet op een andere manier kan plaatsvinden, waarschijnlijk door dit uit te besteden  aan een bedrijf wat hier ervaring mee heeft.
Afgelopen donderdag kwamen de verhalenvangers bijeen in het gemeentehuis, Ron König, aftredend wethouder en nog belast met dit erfgoedproject, heeft alle deelnemers een certificaat uitgereikt  voor het volgen van de Oral History Cursus. Deze cursus is voorafgaand aan de Erfgoedcafés door alle verhalenvangers gevolgd, zodat er kennis over interviewtechnieken en een goede technische training aanwezig was, als basis vooraf.
s0hxlmo4szh07tgc1k7oqv22q
Wat wel duidelijk is, is dat ook andere gemeentes onder de indruk zijn van dit project en mogelijk het voorbeeld van gemeente Rheden gaan opvolgen. Gemeente Rheden is mede door dit enthousiasme een traject in gegaan voor  aanvraag van Europese subsidie. Mocht deze subsidie toegekend gaan worden moet het gehele project klaar zijn in oktober 2015. De interviews die nu op ‘de plank’ liggen moeten in augustus van dit jaar gereed zijn.
Aan de verhalenvangers en vertellers zal het niet liggen, die zetten zich vol enthousiasme in om de geschiedenis van onze gemeente vast te leggen voor het nageslacht.
Uniek in deze is dat alle verhalenvangers de mogelijkheid geboden wordt in het boek één pagina te vullen met een favoriet verhaal wat ze zelf mogen schrijven, een  aangename verrassing voor de verhalenvangers die hartelijk ontvangen werd en voelt als een mooie beloning.
De verhalenvertellers krijgen na het delen van hun verhaal, als dank een receptenboek waarin bekende bewoners vanuit de gemeente Rheden hun favoriete eten aanprijzen.
u2vf0shoupsezcec9twjlq1uc
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen