Herdenking 4 mei in Velp samenkomst van bezinning

VELP – De Dodenherdenking in Velp op 4 mei 2024 was een samenkomst van bezinning en betrookenheid, gehouden bij het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan. De avond werd ingeleid met de klanken van Harmonie Unisono Velp, die vanaf 19.30 uur een passende muzikale omlijsting verzorgde. Naast de muziek, symboliseerde de brandende Vrijheidsvlam de voortdurende herinnering en het respect voor de gevallenen.

De ceremonie begon met een Stille Tocht, waarin de deelnemers zich verzamelden bij het Monument voor moedige mensen in WO2, gelegen in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord. Voorzitter van het 4 Mei Comité Velp, Jaap Uijthof, onderstreepte het belang van deze tocht: “Iedereen is welkom om mee te lopen. Het is altijd een bijzonder moment om zwijgend achter de trommelaars aan te lopen die zachtjes roffelen op hun omfloerste drums.”

Bij aankomst aan het Herdenkingsmonument droeg een leerling van basisschool Daalhuizen een indrukwekkend zelfgemaakt gedicht voor. De daaropvolgende twee minuten stilte werden een moment van reflectie voor alle aanwezigen. Niels Pouwels, die sprak over de heldendaden van zijn opa Max Pouwels op de Grebbeberg en diens latere activiteiten in het Velpse verzet, gaf een ontroerende toespraak.

Na de toespraak volgde de traditionele kranslegging en het defilé, waarbij de aanwezigen bloemen legden bij het monument. Deze geste van respect en herinnering versterkte de band tussen de gemeenschap en haar geschiedenis.

De voorzitter van het comité, Jaap Uithof, benadrukte het belang van de aanwezigheid van zowel volwassenen als kinderen bij de herdenking. “Juist kinderen en jongeren”, zei hij, wijzend op de noodzaak van het doorgeven van de herinnering aan jongere generaties. De bijeenkomst liet een diepe indruk achter bij de bezoekers, die het omschreven als “een warme, ondanks de regen, indrukwekkende bijeenkomst.” Het was een avond die niet alleen gericht was op het herdenken van de gevallenen, maar ook op het koesteren van de vrijheid.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen