Lezing in Ons Raadhuis: Gedragsactivatie bij ouderen – nieuwe ontwikkelingen

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Op woensdag 3 juli aanstaande van 14.00 tot 15.30 uur houden Noortje Janssen en Gert-Jan Hendriks een presentatie over gedragsactivatie. Het is de derde lezing van de lezingencyclus van de Radboud Universiteit in Ons Raadhuis dit jaar.

De lezingencyclus is een initiatief vanuit de Leerstoel over angst en depressie bij ouderen die wordt bekleed door psychiater en onderzoeker Gert-Jan Hendriks.

Veel ouderen hebben wel eens last van somberheidsklachten. Mensen met aanhoudende somberheidsklachten zijn vaak geneigd activiteiten die ze voorheen graag deden uit te stellen of helemaal niet meer te doen. Vanwege de somberheid zijn ze er te lusteloos voor en beleven er veel minder plezier aan. Op korte termijn voelt het als een verlichting om dingen niet meer te doen. Echter, op lange termijn helpt het niet om somberheidsklachten te verminderen. Integendeel, de klachten blijven en kunnen zelfs erger worden.

Gedragsactivatie is een behandeling die erop gericht is om dit passieve patroon te doorbreken. Juist door afspraken te maken om geleidelijk weer activiteiten op te pakken die voorheen als prettig werden ervaren, wordt de kans om hier opnieuw weer plezier aan te beleven vergroot. Ouderen met een depressie kunnen hiervoor bij de huisarts terecht, die hen doorverwijst naar een therapeut.

In de afgelopen jaren is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van gedragsactivatie bij ouderen met depressieve klachten. Dit is belangrijk omdat er over depressie bij ouderen minder bekend is dan over depressie bij jongere volwassenen. Daarnaast lopen er onderzoeken naar nieuwe toepassingen van gedragsactivatie.

In deze lezing zullen Gert-Jan Hendriks en Noortje Janssen u vertellen wat gedragsactivatie is en of het inderdaad effectief blijkt te zijn bij ouderen. Er worden enkele behandelstappen van gedragsactivatie beschreven, om u inzicht te geven in hóe de behandeling werkt. Tevens bespreken we enkele nieuwe ontwikkelingen. Magneetstimulatie van de hersenen (ook wel transcraniële magnetische stimulatie genoemd) is een veelbelovende nieuwe behandeltechniek voor mensen met depressieve klachten. Dit wordt ook steeds meer bij ouderen met depressieve klachten onderzocht. Een andere nieuwe ontwikkeling waar u wellicht al over heeft gehoord is het toevoegen van ketamine aan de behandeling voor depressie. Ketamine wordt gebruikt als een zeer sterke pijnstiller door de anesthesist bij operaties. In de uitgaanswereld is ketamine berucht als partydrug. Uit onderzoek is gebleken dat het ook werkzaam is bij mensen met hardnekkige depressieve klachten. Tijdens deze bijeenkomst praten zij u bij over het toevoegen van deze nieuwe ontwikkelingen aan bestaande behandelingen voor depressie, zoals gedragsactivatie.

Van te voren aanmelden, er zijn maximaal 25 zitplaatsen.  Prijs: 1 strip (€ 3,80), niet-leden € 5,10, Ons Raadhuis, Nieuwstraat 1, Velp.

Kijk voor meer informatie ook op: www.onsraadhuis.com.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen