Vera Wandelt de Pannenkoekwandeling Dieren

Foto: Vera Wandelt

Als een toerist in eigen land doet Vera verslag van haar wandelervaringen, in haar wandelblog neemt ze de lezer mee. Vera vindt zoals valt te verwachten, wandelen erg leuk en combineert dit graag met fotograferen en museumbezoeken.

Vera WandeltIn deze wandeling loopt ze de Pannenkoekwandeling rond Dieren met als start- en eindpunt station Dieren, deze wandeling is 10 kilometer lang. Heeft u nog meer interesse in de wandelingen die Vera verslaat? Kijk dan verder op: https://verawandelt.wordpress.com

De weersverwachtingen waren extreem goed voor een vakantie in eigen land. Op het laatste moment boekten we voor een week een B&B in het Gelderse Dieren. Een ideale uitvalbasis voor tal van wandelingen.

Huis met de leeuwenkoppen
In een chique straat met vrijstaande herenhuizen in de oude kern van Dieren was in een oude kruidenierswinkel onze B&B gevestigd. We werden in de grote keuken hartelijk ontvangen door Constans. In het kookvertrek waar de authentieke kruidenierskastjes en de toonbank nog intact waren, waande je je even in de tijd van toen.

B&B Dieren

Onze slaapkamer was echt een pronkkamer. Overal hingen schilderijen. Zelfs het kleinste kamertje van het huis was voorzien van schilderingen. De meubelstukken met hun krullen waren sierlijk. Voor een week was dit logement perfect. We hadden een ruime kamer met een eigen zitje, een koelkast en een grote badkamer.

Groene Wissel, Pannenkoekroute Carolinahoeve
Het was rond half vier toen we met de wandeling startten. Alhoewel het wat later in de middag was, was de warmte van de zon nog goed te voelen wanneer we tussen de zonnebloemen richting het Hof te Dieren wandelden.

Hof te Dieren

Al snel liepen we onder het zonnescherm van beukentakken. We struinden over een veerooster het bos in. Onze wandelschoenen ontmoetten verschillende soorten ondergronden mede afhankelijk of we door een loofbos of naaldbos liepen. Af en toe moesten we uitkijken of onze schuiten niet de mestkevers platwalsten. Na het arsenaal aan bomen kwamen we bij een open veld waar Schotse Hooglanders met hun kleintjes graasden. Omdat ze achter een hek stonden durfde ik wel even op kraamvisite.

Carolinahoeve

Bij het de pannenkoekenhuis De Carolinahoeve was het druk met dagjesmensen die tijdens hun fietstocht genoten van een pannenkoek met kaas of spek. Wij liepen even verder, omdat we net onze lunch achter de kiezen hadden en het nog te vroeg was voor het diner.

Stadhouder Willem IV had een dochter, Caroline
We liepen weer in het bosgebied in en de zandpaden werden even ingeruild voor stenen paden. Onderweg waren maar weinig wandelbankjes. Eindelijk werd ik op de Carolinaberg op mijn wenken bediend. Op de berg stond een boom die was omringd door een immense wandelbank. Vroeger was het landgoed Hof te Dieren in bezit van de familie Van Oranje. Het sterrenbos met de 14 lanen, waar de Carolinaberg het middelpunt vormt is vernoemd naar de lieveling van vazal Willem IV. Het was vredig stil bovenop de berg. De GPS was ons even kwijt en we waren al snel niet de vierde laan, maar de derde laan ingewandeld.

Carolinaberg

Stichting Dieren met Dieren heeft een eigen wandelroute ontwikkeld met afstanden van drie tot zeven kilometer. De wandelingen leiden je langs sprekende en interessante plaatsen binnen en buiten het dorp. De route is goed bewegwijzerd door middel van groene dierpootafdrukken op de weg.

“Pietje Pelle op zijn Gazelle”
Weer terug in het dorp kwamen we langs het twintigste-eeuws fabrieksgebouw van een fenomeen in fietsersland, Gazelle. Rudolf Arentsen en Willem de Kölling hadden achter de Kerkstraat op nummer 10 van Dieren een smederij waar ze fietsen maakten. De Kölling bedacht in 1902 de naam Gazelle, toen hij tijdens een boswandeling een ree zag oversteken en onder de indruk was van zijn snelle en sierlijke bewegingen. In 1992 kreeg de firma bij haar honderdjarig bestaan het Koninklijk predicaat.

Koninklijke Gazelle

(Bron: https://verawandelt.wordpress.com/2016/09/13/pannenkoekwandeling-dieren/)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen