Rijnstate schaft tweede Da Vinci operatierobot aan en breidt palet aan ingrepen uit

Foto: Rijnstate

REGIO – Rijnstate gaat het aantal robotgeassisteerde operaties flink uitbreiden en heeft daarvoor een tweede robotoperatiesysteem aangeschaft. Op vrijdag 30 september werd de zogenaamde “Da Vinci Xi”, in Arnhem met open armen ontvangen.

De Da Vinci operatierobot wordt gebruikt voor complexe chirurgische, urologische en gynaecologische ingrepen. Een robotgeassisteerde operatie is minder belastend voor de patiënt met als resultaat een sneller herstel.

Dit nieuwste model operatierobot helpt de operateur en het operatieteam om nog beter te kunnen opereren. De robot vertaalt de bewegingen van de operateur met extreme precisie. De nieuwe Da Vinci Xi heeft een nog scherper driedimensionaal beeld met hoge resolutie en uitvergrote weergave.

Da Vinci Xi

De armen van de nieuwe robot zijn smal en reiken zeer wijd waardoor de operateur hoeken kan bereiken waar hij bij een normale operatie minder gemakkelijk bij kan komen. Onze ervaring bij urologische ingrepen is dat deze manier van opereren zorgt voor minder ernstige complicaties, minder bloedverlies, minder opnamedagen en minder heropnames.

Expertisecentrum robotchirurgie

De aanschaf van het tweede robotsysteem past bij de ambitie van Rijnstate om hét expertisecentrum te zijn op het gebied van robotchirurgie. Sinds 2010 wordt er in Rijnstate geopereerd met behulp van een operatierobot. Daarnaast is Urologie Rijnstate Europees opleidingscentrum voor robotchirurgie. Rijnstate voerde het afgelopen jaar zo’n 350 ingrepen uit met robotchirurgie.

Complexe chirurgie

Onder andere voor de behandeling van prostaat-, nier- en blaaskanker, maar ook voor de operaties aan de baarmoeder en bij complexe bariatrische chirurgie (maagverkleinende operaties). Inspelend op de geïndiceerde zorgvraag van patiënten bij Rijnstate zal het aantal operaties ruim verdubbelen naar circa 800 per jaar.

Uitgebreide training

Vandaag werd het Da Vinci robotsysteem Xi afgeleverd in Rijnstate Arnhem. In de komende maanden wordt het systeem geïnstalleerd en getest in het operatiecentrum. Ook volgt er een uitgebreide training van alle operateurs en operatieteams. De verwachting is dat begin 2017 de eerste patiënten met de nieuwe operatierobot geopereerd kunnen worden.

De Da Vinci Xi staat nog maar in een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland. Het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam en Rijnstate zijn de enige twee ziekenhuizen in Nederland met twee operatierobots.

Kijk voor meer informatie over de werking van de Da Vinci Xi naar het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=SaINJn6ZKsM

Rijnstate
Rijnstate is een topklinische ziekenhuisorganisatie met locaties in Arnhem, Zevenaar, Velp, en Arnhem-Zuid. Onze kwalitatief hoogwaardige en veilige ziekenhuiszorg is altijd dichtbij voor alle inwoners van de regio Arnhem, Rheden en De Liemers. Rijnstate is met circa 5.500 medewerkers de grootste werkgever van de regio Arnhem. Kijk voor meer informatie op http://www.rijnstate.nl.

Rijnstate Arnhem

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen