Rheden Nieuws eet in Frankrijk of thuis

Foto: marko8904 via Foter.com CC BY

COLUMN – Is het mogelijk om voor € 12,50 een 3-gangen menu te eten in een restaurant met een Michelin-ster? Jazeker, je moet dan wel op plastic stoeltjes zitten aan een tafel gedekt met een rood met witte stippen plastic kleed en witte papieren servetten van de plaatselijke Hema, zoals u hier kunt zien.

En u bent een kleine dag onderweg naar Bourges in Midden-Frankrijk waar Brasserie Le Bouche à Oreille staat. Bij de Boeuf Bourguignon serveren ze u een huiswijn in een bruine halve liter karaf die nog het meest lijkt op een bierpul. Na toekenning van de ster werd het restaurant overstelpt met reserveringen uit heel Frankrijk. Een website hebben ze helaas niet.

De Michelin-ster hebben ze overigens ook niet meer. Het bleek dat de Michelin-gids een vergissing gemaakt heeft. Restaurant Le Bouche à Oreille in Boutervilliers was het slachtoffer van een verwisseling. Daar is het wel wat chiquer dan in Bourges. Als u daar a la carte eet, kost een voorgerecht alleen al drie keer zoveel als een heel menu in Bourges.

Kiest u voor het goedkoopste menu in Boutervilliers dan valt dat reuze mee. Voor € 34 krijgt u als entrée Saumon mi cuit, coulis de péquillos, caviar de hareng, kunt u kiezen uit Cabillaud rôti, Mousseline de pommes de terre prunelle of Agneau confit 10 heures, jus réduit als hoofdgerecht en het dessert is Pailleté chocolat et cèpes, onctueuse au café.

Natuurlijk staan de recepten niet op de website van het restaurant, daarom een aantal recepten die benaderen (heeft u gelijk een vertaling) voor de thuiskoks:.

kort gebakken zalmfilet met paprikacoulis als u haringkaviaar kunt vinden, kan dat er overheen.

Gegilde kabeljauw met groenten en aardappelmousseline

Of gekonfijte lamsnek hier kunt u de groenten en aardappelmousseline uit het vorige recept bij opdienen. De jus mag flink reduceren (inkoken), in plaats van ganzenvet kunt u ook olijfolie gebruiken. Lamsnek is te koop bij bijvoorbeeld een Turkse slager.

Voor de koffie en chocolaatjes zie de eerdere column over koffie en kunt u terecht bij een goede chocolaterie of patisserie.

U zult denken “Le Bouche à Oreille?”, een mond op een oor? Het idee achter deze naam is dat wat u in uw mond krijgt, via uw mond in andermans oor komt: mond tot mond reclame. Wat u proeft is zo lekker dat u het zult doorvertellen.

Rheden eet smakelijk!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen