Cantatedienst: BWV 75

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Op 3 juni van 10:00 tot 11:15 uur, is er een Cantatedienst, die een samenwerking is van de Protestantse Gemeente Velp en de Lutherse Gemeente Arnhem.

De dienst is opgebouwd rond Cantate 75 van J.S. Bach, die wordt uitgevoerd door het Bachensemble Arnhem onder leiding van Pieter Endedijk. Voorganger is pastor Janneke Bron.

Cantate 75 wordt ook wel de Antrittskantate genoemd. Het is de eerste cantate die Bach schreef  als nieuwe cantor in Leipzig voor de dienst op zondag 30 mei 1723. Met deze cantate geeft Bach een omvangrijk visitekaartje af: een cantate in twee delen, het eerste deel bestemd om vóór de preek gezongen te worden, het tweede deel daarna.

De cantate is bestemd voor de eerste zondag na Trinitatis, als uit het evangelie Lucas 16,19-31 wordt gelezen over de rijke man en de arme Lazarus. De twee delen van de cantate leggen het contrast tussen aardse en hemelse rijkdom.

295 jaar na de eerste uitvoering klinkt deze cantate in de Grote Kerk en wordt gezocht naar een verbinding met de eigen ervaring.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen