Berichten over ontdekte clichés leveren weer unieke dia’s op van Velpse drukkerij!

VELP – Je zou kunnen stellen van het een komt het ander. Recentelijk maakte de organisatie van Museum Velp de ontdekking van de zeker 400 clichés (drukplaten) van de voormalige Middenstands Drukkerij uit de Oranjestraat (Velpsche Courant) en de aansluitende tentoonstelling bekend. 

Deze zijn van de heer N. Aartsen uit Zevenaar. De huidige eigenaar van de clichés wil deze graag aan het brede publiek laten zien. Naar aanleiding van dit bericht reageerde een oud medewerker van de drukkerij, de heer J. Buter uit Dieren, dat hij als oud drukker zich in wilde zetten voor het behoud van de clichés. 
Van het een kwam het ander waarop hij vertelde in het bezit te zijn van 25 unieke interieur dia’s van de drukkerij. Zij laten de werking van de machines, het interieur en de mensen zien die er rond 1970 mee werkten. 
a550jtiom0kmt9idm2jn7uiy3
Van de Velpse drukkerij, die menig plaatje drukte van allerhande panden, gebeurtenissen en mensen, zijn verder geen afbeeldingen bekend. Daarom is deze vondst des te leuker. 
Tevens hebben zich een aantal andere oud- medewerkers van de drukkerij gemeld. Zij zijn nu druk doende een en ander voor de 16e op papier te zetten over de zaken van toen. 
lnhy9hpn3v99dsgfnno05px75
Op 16 maart 2014 (tussen 10.30 uur en 16.30 uur) in het historische pand, het oude graanpakhuis van de van Lennepsmolen, aan de Pr. Kennedylaan 1B in Velp, zijn naast de clichés ook de 25 dia’s in groter formaat te zien. 
Het meer dan 100 jaar oude pand is voor een dag ter beschikking gesteld door de heer A. Vennema van Troika interieur. Museum Velp wil proberen de collectie clichés en nu ook de dia’s onder te brengen bij het Gelders Archief zodat deze als gehele collectie bij elkaar blijft en voor een breder publiek toegankelijk wordt. 
aft8arqjvoscdd1pfqfnk8qwf
Veel van de foto’s uit de gemeente Rheden weten we niet waar deze van zijn. Komt u ook en helpt u mee bepalen wat er op de foto’s staat, dit kan dus op 16 maart in Velp. Informatie organisatie Museum Velp, de heer J. Withaar, 026-3620075.
Bijgevoegde foto’s; Antieke hand(trap)degel/ drukpers van de originele Velpsche Courant teruggevonden in Roosendaal, bij Mekes Graphic Machinery. Foto door H. van Limbeek.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
akktt57exf15yb86o2zakaj79
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen