Verborgen in Velp, monument voor moedige mensen

VELP – “Wij komen speciaal uit Zwitserland om erbij te zijn op 12 december”, schrijft de nu 81-jarige Mirjam Troostwijk-Kerkoet. Op die dag wordt in de Parkstraatkerk in Velp het boek Verborgen in Velp gepresenteerd. 

Dat boek is bedoeld als “monument” voor de moedige Velpenaren die zich in de oorlog verzetten en bijvoorbeeld (ook Joodse) onderduikers een veilige schuilplaats boden. “Ik wil op 12 december Baas en Moeke Van den Berg herdenken. Zij en hun vijf zonen hebben ons bijna drie jaar in hun huis verborgen in twee kleine kamertjes op de zolder van Jeruzalem 31. Ik denk dat het uniek is in Nederland dat veertien Joodse mensen zo lang op één adres waren ondergedoken.”
Mirjam Kerkoet is een van de tientallen Joodse onderduikers die dankzij de moed van Velpenaren de oorlog overleefden. Ook rabbijn Soetendorp en de broers Ies en Arnold Heertje zijn bij de presentatie van het boek aanwezig – de heren Soetendorp en Ies Heertje overleefden de oorlog in Velpse gezinnen –  evenals de schrijver Jan Siebelink en de zusjes Annemarth en Clan Visser ’t Hooft (dochters van de toenmalige huisarts). Hun herinneringen en die van tientallen andere Velpenaren en hun onderduikers zijn gebundeld in het boek “Verborgen in Velp – nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers.” 
Nooit vertelde verhalen over bijvoorbeeld het echtpaar Lely aan de Arnhemsestraatweg (zoon van de Lely van de Afsluitdijk) die in de Scheveningse gevangenis werden opgesloten (“Oranjehotel”), over het bedrog van de “onverwacht” geboren baby die na de bevrijding een Joods kindje bleek te zijn, over een meisje in een kist op het spoorwegstation in Arnhem, over de ter dood veroordeelden in de stookkelder van vader Siebelink aan de Bergweg en over de man die werd gered door de familie Lüps van kasteel Biljoen. 
Het boek beschrijft grote en kleine daden van verzet op 49 adressen in Velp in 63 verhalen. 
Zeventig recente kleurenfoto’s en ruim 140 zwart-wit foto’s uit de periode 40-45 brengen de huidige straten en huizen in beeld en de toenmalige Velpse bewoners en hun onderduikers. 
De presentatie van het boek op donderdag 12 december om 14.00 uur in de Parkstraatkerk (Parkstraat, hoek Hoofdstraat) is voor iedereen gratis toegankelijk. Na een korte documentaire over de onderduikers op Jeruzalem 31, vertelt auteur Gety Hengeveld-de Jong over de verhalen in het boek en worden foto’s op een groot scherm getoond. Aansluitend ontvangen burgemeester mevrouw Petra van Wingerden-Boers van de gemeente Rheden en rabbijn Awraham Soetendorp officieel het eerste exemplaar.
Na afloop is er een drankje voor iedereen, kan men een fototentoonstelling langs de wanden van de kerk bekijken en wordt de film “De Bevrijding van Velp, 16 april 1945” van Dr. Van Griethuysen doorlopend vertoond. Maar de aanwezigen zullen vooral met elkaar en de tientallen genodigden uit het hele land (voormalige onderduikers en onderduikverleners) herinneringen willen ophalen. 
“Verborgen in Velp – nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers”  is een uitgave van Stichting Velp voor Oranje en is bij wijze van ‘monument’ zonder winstoogmerk vervaardigd. Het boek kost – dankzij sponsors, legaten en donaties – slechts € 14,95 en is na afloop van de presentatie in de Parkstraatkerk verkrijgbaar. Specificaties: 17 x 24 cm, 272 blz., full color, genaaid/gebonden, harde kaft, leeslint, 70 kleurenfoto, 140 zwart-wit foto’s. Vanaf 13 december is het boek te koop in alle Velpse boekwinkels, bij boekhandel Hijman in Arnhem en te bestellen bij alle erkende boekhandels in Nederland ( ISBN: 9789081058209) en via de website: www.eenpassievoorboeken.nl of www.velpvoororanje.nl 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
verborgen-in-velp1
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen