Ouders van schoolgaande kinderen liggen onder vuur

Foto: Photo credit: Sebastiaan ter Burg via Foter.com / CC BY-SA

COLUMN – In het midden van het land zijn de scholen gister weer begonnen. Wie als ouder denkt dat daarmee de rust in huis is wedergekeerd heeft het mis, want verschillende discussies laaien weer op. In deze column neem ik ze onder de loep. Zo heb je nog een week de tijd om je voor te bereiden op de start van de school van jouw kind(eren).

Het wordt genoemd in het journaal, de kranten staan er vol mee en allerlei tv programma’s hebben het er over; de scholen zijn weer begonnen.

Waarschuwing automobilisten

In de tijd dat ik zelf nog naar school ging werd er al aandacht aan besteed, maar dat was meer een waarschuwing naar alle automobilisten. Zij kunnen weer fietsende en rennende kinderen verwachten rondom de scholen, waardoor het onverantwoord is om daar hard voorbij te scheuren.

Ouders van schoolgaande kinderen

Gister viel het mij op dat nu vooral de ouders van schoolgaande kinderen gewaarschuwd worden. Discussies die al vaker in het nieuws zijn geweest, laaien weer op na de eerste schooldag in het midden van het land.

De scholen zijn weer begonnen en daarmee ook de vele discussies.

Discussies laaien op

Zo had Editie NL een item over de verschillende soorten frisdranken en hoeveel suiker daar wel niet in zit. In een krant las ik dat je een slechte ouder bent als je een koekje meegeeft in plaats van een verantwoord tussendoortje. En in het journaal werd vertelt dat veel (basis)schoolkinderen slecht kunnen zien, maar dat dit door het wegbezuinigen van een schoolarts veel te laat wordt opgemerkt.

Kruisverhoor van journalisten

Daar waar je als moeder met tranen in je ogen je kind uitzwaait op het schoolplein, kan er nu zomaar een microfoon onder je neus worden geduwd en moet jij je voor de camera verantwoorden. ‘Heb jij je kind een pakje drinken mee naar school gegeven? Heb je enig idee hoeveel suiker daar in zit? Heb jij gekozen voor een stuk fruit of krijgt je kind een koekje voor in de pauze?.’

Vragenvuur

‘Heb jij onlangs de ogen van je kind eens laten doormeten? Weet je dat er veel kinderen zijn die slecht kunnen zien, maar dat dit veel te laat wordt opgemerkt? Snap je wel dat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen in het verkeer?’.

Stof tot nadenken

Ik zou het er Spaans benauwd van krijgen en ik wil het jullie besparen. De media zorgt er voor dat je (opnieuw) over allerlei zaken moet nadenken. En eigenlijk is dat zo slecht nog niet, want ik vind dat je als ouder best kritisch naar jezelf mag kijken. Het gaat er alleen om hoe het gebracht wordt. Ouders inlichten en van informatie voorzien is prima, maar daar moet het bij blijven.

Start scholen gemeente Rheden

Volgende week maandag starten de meeste scholen in de gemeente Rheden. Je hebt nu dus nog een paar dagen de tijd om eens na te denken over bovenstaande discussiepunten. Mocht er maandag dan ineens een journalist op je af stappen en je scherp ondervragen, dan kun je zelfverzekerd antwoord geven.

Jij beslist

Het is goed als je besluit bepaalde dingen te veranderen, maar het is ook goed als je dit niet doet. Het is jouw kind en het is jouw verantwoordelijkheid. Het is belachelijk dat jij je tegenover de media (of wie dan ook) zou moeten verantwoorden.

Sterkte en succes!

Ramadan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen