Rheden eet smakelijk; met een Bib Gourmand

Foto: rheden.nieuws.nl

COLUMN – Het bandenmerk Michelin startte in 1900 met een gids waarin hotels en restaurants waren opgenomen. Het idee erachter: reclame en hoe meer kilometers, hoe meer banden wij verkopen.

Sinds tien jaar heeft Nederland een eigen Michelin-gids, voor die tijd was het boekje te dun en werd Nederland in de Benelux gids opgenomen samen met Belgische en Luxemburgse hotels en restaurants. Voorlopig zal er geen aparte Gelderse editie komen.

Op dit moment zijn er 9 restaurants met één of meer sterren in onze provincie en geen één in de gemeente Rheden (in het naburige Arnhem overigens ook niet).

Iets minder bekend wellicht zijn de Bib Gourmands. Deze erkenning wordt eveneens door de Michelin inspecteurs uitgereikt aan restaurants die een kwalitatief goed drie gangen op tafel zetten voor minder € 37,-. Uiteraard mogen ook duurdere mogelijkheden op de kaart, maar die tellen niet mee voor de beoordeling.

Bib is de verkorte bijnaam van het Michelinmannetje. In 1989 stond dit mannetje opgebouwd uit banden voor het eerst op een reclameaffiche voor de bandenmaker uit Frankrijk. Hij hief daarop een glas met spijkers en scherven onder het uitroepen van “Nunc et bibendum!”.

De Romeinse dichter Horatius dichtte dat ruim 2.000 geleden en betekent: “Nu moet er gedronken worden” en anders dan u misschien denkt wordt het niet vervolgd met ‘hi, ha, ho!’, maar met “nu moet met vrije voet op de aarde gebeukt worden, nu is het tijd de kussens van de goden te versieren met de maaltijden van de Saliërs, makkers.”

Onderaan het affiche wordt duidelijk waarom de bandenman het glas heft: “Le pneu Michelin boit l’obstacle!” letterlijk: “De Michelinband drinkt de hindernis!” ofwel absorbeert de hindernis. Gourmand wil zeggen een fijnproever of iemand die van lekker eten houdt.

Dit jaar zijn er 19 restaurants in Nederland hun Bib Gourmand kwijtgeraakt en zijn er 20 nieuwe bij gekomen waarvan niet minder dan 7 in Gelderland. Eén van de nieuwe restaurants met Bib Gourmand is De Watermolen in Velp.

De inspecteurs van Michelin schrijven: “De draaiende watermolen (1391) en het gezellige terras zijn de attracties van dit rustieke restaurant. Al moet het aantrekkelijke keuzemenu daar niet voor onderdoen: prikkelende klassieke smaken voor zachte prijzen.” Eigenaren Lisanne en Raymond Kluit sprongen volgens De Gelderlander een gat in de lucht. Zie hier voor een handig hulpmiddel van Michelin.

Overigens wie zijn Bib Gourmand kwijt is geraakt, kan nog hopen op een Michelin ster die in december verdeeld worden. Je kunt namelijk niet zowel een Bib Gourmand hebben als een ster.

Rheden eet smakelijk!

Lees HIER meer columns van ‘Rheden eet smakelijk’

Foto: restauratie van het waterrad 2014

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen