Rheden Nieuws eet smakelijk zonder zout

Foto: Foter.com

COLUMN – U heeft deze week vast de radiospotjes van de Nierstichting gehoord: Dag tegen zout. Teveel zout eten kan tot chronische nierschade leiden.

Per persoon krijgen we jaarlijks een kilo zout teveel binnen. De actie van de Nierstichting houdt niet alleen dag tegen zout in maar heeft een vervolg in hallo kruiden. Het eerste voorbeeld maakt het gelijk helder: probeer een bieslook of peterselie in plaats van zout op uw eitje.

Hier kunt u een boekje (27 pagina’s) downloaden met tips en wetenswaardigheden over kruiden. Omdat veel zout zit in kruidenmengsels en kant en klare dressings, staan er recepten in om dit zelf te mengen met geen of veel minder zout. Tot slot krijgt u nog enkele recepten voor maaltijden cadeau.

Speciaal aanbevolen zijn de pieper de patatas (gebakken aardappel uit de oven met rozemarijn, knoflook en chilipoeder), vis en papillote (lekker kruidige vis uit een papiertje) en pittige kipspiesjes (kan ook zonder barbecue in de oven onder de grill).

Afgelopen week stond het volgende op tafel bij uw columnist:

Een Thaise soep: tom kha kung. Door het meekoken van eiermie of noedels is het als hoofdgerecht bruikbaar. De oester- en vissaus bevatten helaas best wel veel zout.

Grieks pannetje met varkenshaas en romige feta saus kan prima zonder zout. Zeker als u niet vergeet, zoals uw columnist, de lenteuitjes uit de koelkast te halen.

Gegratineerde groenteballetjes in tomatensaus met de opmerking ‘Wedden dat niemand proeft dat het volledig veggie is?’ is uw columnist het niet eens: het smaakte vooral naar kikkererwten.

Vanavond wordt het coq au vin met cognac en bospaddenstoelen, dat zal zeker bevallen.

Rheden eet smakelijk!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden