Rheden Nieuws eet smakelijk met koele drankjes

Foto: Foter.com

COLUMN – Vandaag heeft uw columnist zijn vader “Memorial Day”. Als zijn vader nog zou leven, zou vandaag zijn verjaardag zijn gevierd. Reden voor de familie om bij elkaar te komen en zijn favoriete eten op tafel te zetten: krabbetjes. Daarover later meer.

Probleem op de eerste tropische dag is het koel houden van de drankjes. Dat is nog lastiger als er pakweg 20 mensen op bezoek komen, waaronder kinderen. Wat gaat er gedronken worden? Appelsap, sinaasappelsap, bronwater, cola, tonic of bitter lemon? Of alcoholvrij bier, witbier, trippel, prosecco, witte wijn of rosé? Dat redt u niet met één koelkast. Zeker niet als daar ook nog voedsel is goed gehouden moet worden.

Woont u aan een snel vlietend beekje, is het simpel: hang het drinken daarin. Variant daarop is aan een touwtje naast uw scheepje. Ook een badkuip of emmers gevuld met ijs of koud water biedt uitkomst. Bierflesjes kunt u koel houden in een natte sok in de schaduw. Of graaf een kuil, maak die vochtig, zet de flessen erin en dek het af. Bevries druiven als alternatieve ijsklontjes voor in de wijn. In fris en bier kunt u gewone ijsklontjes toevoegen; de verdunning is te verwaarlozen. Met water gevulde ballonnen zijn handig om grote ijsklonten te maken.

Snel koelen gaat in de vriezer, wel op tijd eruit halen. Wie ooit een ontploft bierflesje heeft meegemaakt, weet hoe lastig het is om dat weer schoon te krijgen. Als u ijsblokjes in een bak doet, schenk er water bij en zout. De afkoeling gaat dan stukken sneller.

Terug naar de krabbetjes of spareribs: eerst marineren en dan serveren met chimichurri en pruimenchutney. Daarbij koude aardappelsalade met kappertjes en cornichons (op basis van kruidenvinaigrette), stokbrood, erwtjes met munt, feta en ponzu, courgette met citroen en groene kruiden, cannelonibonen in tomatensaus met ras el hanout en granaatappelmelasse, komkommersalade met yoghurt en groene kruiden maken de tafel compleet.

Overigens komt de eer aan de zoon van uw columnist toe: hij bedacht en maakte het.

Rheden eet smakelijk!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden