Nieuwe Ruimte Reeks: Judith Brouwer

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Kunstcollectief Nieuwe Ruimte in Velp begint steeds meer een begrip te worden in Velp en omstreken. Na tien exposities, vele lezingen, workshops en gast-exposanten is het duidelijk dat dit warme nest voor creatief talent niet zomaar zal verdwijnen.

We spraken met Judith Brouwer, curator en inrichter van Nieuwe Ruimte.

“Samen met de werkgroep ‘inrichting’,” legt ze uit, “zorg ik ervoor dat de ruimte van de oude bibliotheek zo goed, zo efficient en zo mooi mogelijk worden ingericht. Dat de werken tot hun recht komen en het een spannende expositie wordt.” Daar komt veel werk bij kijken, zeker als je bedenkt dat Nieuwe Ruimte ruim honderd leden heeft, die hun werk in principe elke expositie mogen vertonen, als dit bij het thema past. En naast de vaste leden is er elke maand ruimte voor de Kunstenaar van de Maand en zijn er verschillende gast-exposanten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Judith Brouwer - Sebastiaan Torenhof

De huidige expositie heeft het thema Grafiek, alles dat te maken heeft met gedrukte kunst, en is nog te zien tot en met 24 november. Een thema waarin ook werk van Judith zelf is te zien, want naast haar werkzaamheden is Judith ook beeldend kunstenaar en haar grafische achtergrond past naadloos bij het thema Grafiek.

“Ik denk,“ vertelt Judith, “dat ik een ‘alleshapper’ ben. Het maakt mij eigenlijk niet zo veel uit welk materiaal ik in mijn handen krijg, maar ik heb wel een voorliefde voor papier en textiel.” Maar ook met doek en verf weet Judith mooie werken te maken. “Ik maak voornamelijk werk over natuur en landschap,” maar verwacht geen realistische landschappen op de doeken van Judith, “wat ik doe,“ legt ze uit, “ik maak foto reeksen langs de zee, of in natuurgebieden, en uit die foto’s haal ik een heel klein element en dat blaas ik heel erg op.” Dit levert werk op dat zo uit een groter geheel zou kunnen komen, en niet een totaal plaatje laat zien, maar juist daardoor de toeschouwer meer een gevoel van een plek meegeeft dan een letterlijke interpretatie.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Judith Brouwer - Sebastiaan Torenhof

“Heel voorzichtig snij ik thema’s aan,” voegt Judith toe, “thema’s die mij heel erg dwarszitten zoals vervuiling, plastic en de stijgende zeespiegel.” Dit komt ook terug in haar andere kunst die momenteel te zien, en te koop is, bij Nieuwe Ruimte. Gedrukte bladeren die lijken op een hele boom, gedrukt op oude tarotkaarten en enveloppen. Dit om deze stukjes papier een nieuw leven te geven en ook om te laten zien dat oude materialen nog steeds een functie kunnen vervullen. Dat hiermee ook een extra gevoel van geschiedenis en een unieke historie aan de kunstwerken wordt meegegeven lijkt een gelukkig toeval.

Ook in de toekomst zullen we het werk van Judith nog vaak tegen komen in de exposities van Nieuwe Ruimte, en als het aan Judith ligt blijft dit creatieve centrum ook lang bestaan. “Het is heel erg belangrijk,“ legt ze gepassioneerd uit, “het is een hele grote groep mensen die ook de verbinding met de omgeving aangaat en juist die verbinding maakt het heel spannend. Het is belangrijk dat beeldende kunst zichtbaar is en ook het side-programma (de lezingen en workshops) zorgt een hele leuke invulling waar, denk ik, nog wel meer mensen naar toe mogen gaan.”

Meer weten over Judith en haar werk, kijk op: http://judithbrouwer.com/. Voor meer informatie over Nieuwe Ruimte, de openingen van nieuwe exposities en óók alle andere activiteiten, kunt u terecht op: https://www.nieuwe-ruimte.nl/.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Judith Brouwer - Sebastiaan Torenhof

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden