De Copy Shop

Foto: Sebastiaan Torenhof

COLUMN – Begin 2019 was mijn boek, Achter de Blauwe Deur, zo goed als klaar, gelezen door proeflezers, de verbeterpunten verbeterd en alle puntjes op alle i’s. Een cover gemaakt en een font uitgekozen voor de titel en de hoofdstukken.

Ik heb dit pak papier, 365 pagina’s A4 (puntgrootte 12, maar wel met een regel afstand van anderhalf) uitgeprint en ben hiermee naar een Copy Shop in Arnhem gegaan. Daar kreeg ik te horen dat het makkelijker voor ze was om het bestand digitaal te hebben, dus daar ging Sebas weer, terug naar huis met zijn pak papier.

Bestand doorgestuurd om enkele dagen later een mail te ontvangen met een test bestand, waar natuurlijk van alles mis mee was, lettertypes die niet correct waren en een opmaak die niet meer klopte, waardoor nieuwe alinea’s begonnen op nieuwe pagina’s zonder de gebruikelijke “*   *   *”  erboven om de lezer hierop te attenderen. Precies wat ik had verwacht en waarom ik mijn manuscript op papier had willen aanleveren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Copy Shop - Sebastiaan Torenhof

Na wat gemail op en neer kwam de medewerkster van de Copy Shop tot de verhelderende conclusie dat een origineel op papier in dit geval misschien toch beter was geweest…

Dit was voor mij het moment om het bij een andere Copy Shop / Drukkerij te proberen, en gewoon eentje lekker dichtbij in Velp. Helaas moest ik wel eerst terug naar Arnhem om de in kleur geprinte covers, die ik door een vriend al had laten uitprinten om een beetje kosten te besparen, op te halen. Hiervoor kwam de medewerkster even snel het kantoor uit met een chagrijnig gezicht, ik groette haar, maar zonder iets te zeggen draaide de zich om en verdween weer door de deur. Oké dan, blijkbaar was ze niet zo blij dat ik had besloten naar een concurrent te gaan, beetje kinderachtig.

In Velp ging het allemaal een stuk soepeler, mijn pak papier werd aangenomen en er was geen enkele discussie over de manier van aanleveren. Dit leken mensen die wel een beetje mee konden denken. Ik schrok echter wel van de prijs, vijf exemplaren van mijn boek, gekopieerd en gebonden kwam neer op ruim 125 euro! Maar goed, dat had ik er wel voor over. Ik wilde per slot van rekening mijn boek uitgegeven krijgen en dat vraagt een investering, natuurlijk.

En toen was het zaak om uitgevers te zoeken, daar schrijf ik over in mijn volgende column.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden