Rheden Nieuws eet smakelijk een risotto

Foto: rheden.nieuws.nl

COLUMN – “Wat ruikt het lekker”, dat is het moment voor uw columnist om op te springen. Een risotto begint met ui of sjalotjes en een beetje knoflook en in dit geval met wat salieolie.

Uw toast is prima als de boterhammen in het rooster lekker naar brood ruiken. Een saucijzenbroodje dat u opwarmt in de oven, is klaar als het lekker ruikt in uw keuken. Een ovenschotel met vis of kaas is klaar als het lekker ruikt. Binnen een minuut is het over, dan ruikt het verbrand en is uw bereiding mislukt.

Een risotto maken is bakken en vooral roeren. U doet olijfolie in de warme pan, kijkt goed en als de olie gaat bewegen, kan de rijst of de ui erin. Ruik je de olijfolie dan is het te heet en wordt het ook niet meer lekker: weggooien en overnieuw beginnen.

De risottorijst moet wel wat aanbakken en het aanbaksel roer je los met wijn of bouillon. Dat levert een jus op, een sappig buitenkant om de korrels.

Door het roeren in de rijst en het regelmatig toevoegen van nieuwe vloeistof, zorgt u voor een gelijkmatige bereiding. Staat er teveel vloeistof, dan zal de rijst daar snel tot pap koken. Staat er te weinig dan krijgt u korrels. De risotto is klaar als de korrels stevig maar niet hard en ook niet tot pap gekookt zijn, voorzichtig proeven omdat te bepalen.

Dit recept begint met het maken van een salieolie. Salie is een goede zoutvervanger, kruiden maken zout overbodig. De rijst wordt gaar in bouillon (zout) en er moet ook nog wat Parmazaan (zoutig) over het gerecht. Peper eventueel toevoegen als daar behoefte aan is. Uw columnist heeft er nog wat verse Italiaanse kruiden bij gedaan.

In een andere pan zijn de kippendijfilets (net iets smakelijker dan filets) met paddenstoelen gebakken. Wie vleesloos wil eten hoeft in dit geval alleen de kip weg te laten en desgewenst wat meer paddenstoelen toe te voegen.

De gefrituurde salie is overigens goed bruikbaar om te versnipperen boven de maaltijd als het nog groen is, bruine blaadjes zijn rijp voor de afvalbak.

Rheden eet smakelijk!

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden