Column: Een middag tussen Goden

Foto: Sebastiaan Torenhof

COLUMN – De titel klinkt misschien als een verslag over een middag in de kerk, maar dat is niet het geval.

Aan het begin van de boekenweek was er in Arnhem een Scifi en Fantasy Event georganiseerd door Godijn Publishing. Hier zouden de winnaars van een verhalen wedstrijd bekend worden gemaakt (een wedstrijd waar ik helaas te laat van wist, anders had ik graag mee gedaan) en waar een workshop ‘World Building’ gegeven werd.

Ik was hiervoor uitgenodigd door Johan Klein Haneveld (SF en Fantasy auteur bij onder andere Godijn Publishing) die een van mijn korte verhalen in een van zijn aankomende verhalen bundels heeft opgenomen.

Johan was ook de persoon die de workshop gaf en het aanwezige publiek vertelde over World Building, het maken van goede en geloofwaardige werelden, iets dat in het fantastische genre natuurlijk erg belangrijk is. Ondersteund door vele voorbeelden vroeg hij zich bijvoorbeeld af waar, op een woestijnplaneet, eigenlijk de zuurstof vandaan zou komen, of hoe een ecumenopolis (een planeet die volledig uit een grote stad bestaat) aan haar voedselvoorziening kan voldoen.

Allemaal vragen waar een schrijver over moet nadenken als hij of zij een geloofwaardige wereld wil creëren.

Later op die middag was er een panel, waarin drie auteurs (Patty van Delft, Jeffrey Debris, Ellis van Zijll) vragen uit het publiek beantwoorden. Weer kwam het onderwerp World Building voorbij. Iets waar ik zelf natuurlijk ook ervaring mee heb, want zo lang ik me kan herinneren doe ik dat al. Ik vond het vroeger vaak leuker, het scheppen van een andere wereld, dat het schrijven van het verhaal. Weken was ik bezig met het tot in detail uitwerken van een andere tijd of planeet, en als het dan eindelijk ver genoeg klaar was had ik geen idee meer welk verhaal ik wilde vertellen.

Maar zittend daar, in Theater het Hof in Arnhem, en luisterend naar de creative processen van deze mensen, realiseerde ik me dat ik me in het gezelschap van Goden bevond. Bijna bovennatuurlijke wezens die hele werelden hadden geschapen, en die levens stuurde en hun karakters verschrikkelijke, maar ook verschrikkelijk spannende, dingen lieten meemaken. Echte Goden dus, die hele werelden tot leven lieten komen in hun hoofden om ons, als lezer, er vervolgens uit te nodigen voor een spannende reis.

En dat is wat ik ook wil doen. Mensen meenemen naar werelden en situaties die ik heb gemaakt, die voorheen alleen bestonden in mijn hoofd. Mensen ontroeren met de avonturen die ik bedenk, of die in sommige gevallen gewoon ontstaan terwijl je zit te schrijven. Want dat kan ook, dat een verhaal zichzelf vertelt en jij als auteur er alleen maar bij zit en verslag van doet.

Wat een heerlijk beroep is dit toch.

Sebastiaan is ook te volgen op:  Facebook.

https://rheden.nieuws.nl/column/. Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden