Landgoed Rhederoord: Van het verleden naar het heden in gemeente Rheden

COLUMN – Waar begon het allemaal mee en hoe is het grote imposante gebouw toch tot stand gekomen. Overdag zie je er maar weinig van tenzij je een wandeling maakt op en rondom het landgoed.

Maar in de avond zien je toch een oranje lichtschijnsel boven het gemeentehuis uitkomen. Als je nou over de snelweg A348 rijdt van Arnhem naar Dieren of andersom dan zie je toch in de verte op een heuvel een waanzinnig mooi verlicht gebouw. Iedere keer kijk ik even en vraag me af wie heeft daar nou vroeger gewoond….

Eigenaar

Het begon allemaal met een zekere Willem Everwijn die in Arhnem geboren werd in 1613, hij kocht planmatig een groot aantal boerderijen en weidenvelden aan beide zijden van de IJssel op. Willem woonde in Arnhem waar hij later het ambt beklede van “Ontvanger van convooien en licenties” misschien wel beter bekend als iemand van de douane (belastingdienst) die geld in ontvangst neemt voor in- en uitvoer aan de grens.

Waarschijnlijk was hij een expert in het opkopen van vastgoed en landerijen, aangezien hij op jonge leeftijd zijn zaken goed voor elkaar had. In de liefde was hij net zo handig geweest en als 33-jarige, trouwde hij met Johanna Kelffen. zij was één van de dochters van Johan Kelffen die president was van het hooggerechtshof van het Vorstendom Gelre.

Nog meer aankopen

RhederoordDoordat zijn schoonvader toch een behoorlijk aanzien had plukte Willem hier ook de vruchten van en was hij ook geen onbekende meer. Het huwelijk was voor Willem in financieel opzicht zo aantrekkelijk geweest, dat hij in staat was systematisch grondaankopen te blijven doen in de Steeg, Rheden en omgeving.

Rhederoord

Rond 1760 krijg hij een nieuwe functie aangeboden, dit gaf hem opnieuw mogelijkheden om zijn eigendom uit te breiden en waarschijnlijk had hij al eerder ideeën om een landhuis op de plek van het huidige Rhederoord te bouwen. Helaas heeft hij zelf dit nooit kunnen realiseren om dat hij op 60-jarige leeftijd, op 29 september 1673 overleed. Zijn vrouw en 3 dochters bleven in mineur achter.

Zijn oudste dochter Nalida Everwijn trouwde in 1698 met Hendrik Brantsen, hij was sinds 1705 burgemeester van Arnhem en kwam ook uit een steenrijke familie. Nalida nam alle gronden van haar overleden vader mee in dit huwelijk.

Wie bouwde nu Rhederoord?

Hendrik Brantsen wilde net als zijn schoonvader de gronden die zij bezaten uitbreiden en verbeteren. Hendrik en Nalida kregen ook kinderen en hun tweede zoon Willem Reynier Brantsen deed een studie op het gebied van bosbouw. Hij erfde later alle gronden in de Steeg en Rheden.

Rhederoord

De bouw

Hij gaf zijn voorman Jacob Marot opdracht om een mooie park te realiseren in klassiek Franse stijl. In de jaren 1746 – 1747 bouwde Willem Reynier Brantsen een klein deel van het landhuis dat wij nu kennen als Rhederoord. De heuvel waar het huis opgebouwd was hete toen de Stickenberg wat van een vervallen boerderij met de naam Stickhuysen af kwam.

Verbouwen en uitbreiden

Willem Reynier bouwde alleen het middelste gedeelte van het landhuis, in de 19e en 20e eeuw zijn er diverse verbouwingen gedaan en kennen we het pand zoals het er nu nog steeds staat. Tot 1911 bleef Rhederoord in handen van de familie Brantsen. In 1911 werd het landgoed inclusief landhuis door N.J.H van Hasselt aangekocht. In 1919 namen de laatste particuliere bewoners, familie van Heeckeren van Kell hun intrek in het landhuis.

Rhederoord

Het Rozenbosch

Rond 1920 werd een deel van het landgoed gekocht door de gemeente Rheden met oog daar nieuwbouw te plegen, hierdoor ontstond in de jaren 30 villawijk “Het Rozenbosch”. Het overige deel viel in handen van Natuurmonumenten.

Tussen 1953 tot 1977 was het landgoed verhuurd aan een internationale school. In 1977 werd Landgoed Rhederoord verkocht aan de Nederlands Christelijke Gemeenschapsbond en diende als conferentie en vakantieoord. Vanaf 2004 is het landgoed particulier eigendom.

Nu

Rhederoord is nu een hotel met 22 kamers en de mogelijkheid om te vergaderen voor zakelijke en particuliere bijeenkomsten.

Jamie Lebbink

(Bronnen tekst: De Nijmeegse tak en Landgoed Rhederoord, foto’s: Gelders Archief)

Rhederoord

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen