Ons belastinggeld over de balk gesmeten

Foto: Omroep West

COLUMN – Als je weleens op de A12 rijdt zou je ze kunnen zien; de stickers van de zogeheten Regenboogroute. Ik zeg zóu, want mij zijn ze in al die jaren dat ik over de A12 rij nooit eerder opgevallen. Ligt het aan mij? Ik heb het voor de zekerheid ook even aan wat kennissen en vrienden gevraagd maar zij kennen het ook niet. Belachelijk, want wij belastingbetalers hebben er een fors bedrag voor moeten betalen.

In het televisieprogramma ‘Van onze centen’ komt André van der Toorn in actie tegen verspillingen van onze belastingcenten. Wij van rheden.nieuws.nl wilden wel eens weten of wij in en rondom de gemeente Rheden ook voor iets achterlijks hebben betaald.

Regenboogroute

Een collega noemde de Regenboogroute. Ik had geen idee wat het was. Daarmee bleek ik meteen de spijker op z’n kop te slaan. Het is een enorme kostenpost geweest en ( de meeste mensen, althans in mijn omgeving) kennen het niet eens! Ik heb er dus al een gevonden. Oordeel zelf!

A12

De A12, die loopt van Den Haag tot aan de grens met Duitsland, bij Arnhem was voor Rijkswaterstaat een ‘landschappelijk rommelige aanblik van ons land’. Om daar iets aan te doen werd de Regenboogroute bedacht. Langs de A12 hebben 1650 lantaarnpalen in 2008 gekleurde strepen gekregen.

Boodschap voor de automobilist

Rijkswaterstaat wil de autorijders er zo aan herinneren dat ze door een mooi landschap rijden. Iedere kleur heeft een eigen betekenis. Rood staat voor stad. Paars/blauw staat voor wonen, werken en recreatie. Lichtgroen voor weide en donkergroen voor bos.

Enorm bedrag

Wist je dat het plaatsen van deze stickers ruim 120.000 euro heeft gekost? Het leverde toen al veel gefronste wenkbrauwen op. En dat deed het opnieuw toen het drie jaar geleden weer in het nieuws kwam.

Verkleuren

De stickers zouden zeker tien jaar lang goed moeten blijven, maar al na zes jaar bleken ze te verkleuren. Door alle ophef is uiteindelijk besloten deze stickers niet te vervangen.

Niet bij stil staan

Ik ben benieuwd of jij deze stickers ooit hebt gezien op de A12. Als dat niet het geval is dan moet je maar eens kijken als je er rijdt. Besef dan dat we met z’n allen zo’n 75 euro per sticker hebben betaald. Sta er niet bij stil. Dat wil zeggen; figuurlijk mag, maar letterlijk niet. Dat is nog gevaarlijk ook.

Lous

Dossier: Lous
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen