COLUMN - Van oorsprong kom ik uit een vrij jonge polder. De oudste gebouwen zijn net iets ouder dan de polder zelf: de gemalen dateren uit 1849. Al woon ik hier al bijna 15 jaar, ik geniet nog steeds als een toerist van het historisch erfgoed dat zich verdringt tussen IJssel en Veluwezoom.
Het spreekt vanzelf dat de landschappen en gebouwen terug te vinden zijn in mijn thriller.
In de eerste versie van mijn boek ging er niemand dood. Proeflezers vonden dit niet kunnen: in een thriller hoort een lijk. Ik zal niet precies vertellen hoe het zit, maar zodra ik een lijk in mijn verhaal schreef, kreeg de wijngaard Domein Hof te Dieren en de wijngaardenier met zijn bekende hoed een essentiële rol in het plot.
De wijngaard bevindt zich op nog geen kilometer van mijn huis en spreekt tot de verbeelding. Wie verzint het om in Nederland een wijngaard te starten? Nou, dat was stadhouder Willem III zo’n drie eeuwen geleden. Het waren destijds nog ‘wijnbergen’. Vraag mij niet wat dat zijn. Ik ben van de generatie melkplas en boterberg.
Voor mijn gevoel was het een paar eeuwen terug een compleet hanengevecht tussen die sjieke landgoederen die netjes op een rijtje langs de rivier lagen. De één bouwde een slotgracht, de volgende een oranjerie, en derde legde de lat nog hoger door een circus te beginnen (de Boecop) en Willem overtrof alles met zijn wijnbergen.
Pas in 1885 werd de boel ommuurd. Dat is strikt genomen dus wat later dan de gemalen uit mijn jeugd, maar evengoed zeer indrukwekkend. De muren hielden natuurlijk zelf de warmte al vast, maar om het nog mooier te maken, waren ze in spouw uitgevoerd. Daarin hoopte de warme lucht op wat het leifruit een warme rug gaf. Het schijnt zelfs dat in een vroege versie van de muren leidingen ingebouwd waren, waar bij nachtvorst hete lucht uit geblazen werd. Een vroege versie van een knuffelmuur.
De wijngaard is sinds een aantal jaren weer volop in gebruik genomen. Het echtpaar Cretier maakt heuse biologische wijnen van de Dierense druiven. Van wijn alleen kan men niet leven en daarom gebeurt er nog van alles omheen. Tussen mei en september strijkt de LandgoedMarkt neer tussen de wijnranken. Naast gezelligheid en wijn zijn er allerlei streekproducten te verkrijgen.
Als je wilt weten wat nu de relatie tussen mijn boek en de wijngaard is: het is verkrijgbaar in alle boekhandels in Nederland en komende zondag 12 mei ook op de landgoedmarkt van Domein Hof te Dieren, wijngaard (Arnhemsestraatweg 16 te Dieren). Overigens heeft het boek de passende naam: “ Onder Invloed ”.
(Tamara Onos, wonende in Ellecom en auteur van Onder Invloed , een thriller die speelt in de gemeente Rheden)