COLUMN - Het domineert de afgelopen week het
nieuws; ongewenste seksuele aandacht en intimidatie. Er zijn zelfs verschillende hashtags in het leven geroepen om aan de buitenwereld te vertellen wat je is overkomen en zélfs wat je een ander hebt ‘aangedaan’. Het ene na het andere persoonlijke verhaal duikt op en de vraag is nu zo ongeveer; wie heeft zoiets nou eigenlijk nóoit meegemaakt?
Uit recent
onderzoek is gebleken dat 1 op de 50 werknemers slachtoffer is van ongewenst seksueel geweld. Deze seksuele aandacht varieert van een pikant appje tot aanranding en intimidatie.
Wantoestanden werkvloer
Het valt mij op dat zowel het onderzoek, als de verhalen die in de media verschijnen, vooral betrekking hebben op de wantoestanden op de werkvloer. Al snap ik wel dat de impact veel groter is als een collega je iets aandoet, omdat je diegene nog vaak zult tegenkomen. Ik denk dat als je het breder trekt, dus los van een specifieke omgeving, het aantal mensen dat ‘slachtoffer’ is nóg vele malen groter is.
Hashtag Metoo
Met #Metoo maken steeds meer Nederlandse
vrouwen duidelijk dat ze in het verleden lastig zijn gevallen op seksueel gebied. Ga ik wel erg ver als ik denk dat er eigenlijk geen enkele vrouw bestaat die nog nóóit een vervelende ervaring heeft gehad? Ik zelf kan de hashtag in ieder geval ook gebruiken.
Waar ligt de grens?
Wat ik het lastige aan dit hele verhaal vind, is dat bij iedereen de grens ergens anders ligt. De een voelt zich geïntimideerd doordat zij of hij (want ja mannen zijn ook slachtoffer!) wordt aangesproken met ‘lekkerding’ of ‘schatje’, terwijl de andere dat vriendschappelijk of zelfs wel vleiend vindt.
Geef jou persoonlijke grens aan!
De een wacht met smart op een kinky berichtje op een of andere datingapp, terwijl de ander er door beledigd wordt. Belangrijk is wel dat je, of je nou een man of vrouw bent, zelf deze grenzen aangeeft. Dus gebeurt er iets wat jezelf nog niet zo’n big deal vindt, maar misschien wel wat ongemakkelijk; spreek dat dan wel meteen uit. Voor de ander is dan meteen duidelijk dat je er niet van gediend bent.
Let wel, als er iemand ongewild aan je zit dan volstaat tekst en uitleg niet. Dan werkt een knietje of een kopstoot toch het beste.
Sterkte! ;)