Fluorescentie in het Gelders Geologisch Museum te Velp

Foto: Gelders Geologisch Museum

VELP – In het Gelders Geologisch Museum in de Parkstraat te Velp treft men, naast een zeer uitgebreide collectie mineralen, gesteenten en fossielen, die er te bekijken is, ook een fluorescentiekast aan.

Wat is een fluorescentiekast precies? En waarom is het een goed idee om eens een kijkje te gaan nemen?

De kast vindt men achterin het museum (waar het overigens met dit weer lekker koel is!). Achter zware, zwarte gordijnen ligt in een vitrinekast een verzameling mineralen van verschillende grootte, vorm en kleur. Zo op het eerste gezicht is er niet veel spectaculairs aan. Pas wanneer je de lichtschakelaar omzet en de gordijnen dichttrekt, knallen de kleuren je tegemoet. Het is een feest van paarse, roze, witte, gele, groene en oranje spikkels, strepen en vlakken.

Fluorescentie, heet het verschijnsel dat dit veroorzaakt. De mineralen (bijvoorbeeld calciet, aragoniet of fluoriet) liggen onder speciale UV-A en UV-C lampen. Met dit elektromagnetische licht, dat een bepaalde golflengte heeft, worden de mineralen bestraald. Ze reageren hierop door zelf licht van een langere golflengte te gaan uitzenden. Een mineraal dat eigenlijk groen is, kan dan opeens helrood oplichten.

Een korte uitleg luidt als volgt: alle materie om ons heen is opgebouwd uit atomen. Atomen bestaan uit een kern van protonen en neutronen, waar elektronen omheen draaien. Dit is een balans, die men door UV-licht te gebruiken, opzettelijk kan verstoren. De elektronen worden uit hun balans geschoten naar een hogere baan. Omdat deze toestand niet houdbaar is, zal het elektron terugspringen naar de originele toestand. Tijdens dit terugspringen komt er energie vrij in de vorm van licht.

Dit licht nemen wij mensen waar in de kleuren van de regenboog: gerangschikt van rood, de langste golflengte, naar oranje, geel, groen, blauw en violet (de kortste golflengte). In het museum, verscholen in een donkere kast, is dit een intense ervaring. De kleuren zijn werkelijk schitterend.

Kom gerust eens kijken! Het Gelders Geologisch Museum is de gehele vakantie geopend van dinsdag t/m zondag 12:00 – 17:00 uur. Voor de kinderen is er altijd een verrassing.

Gelders Geologisch Museum, Parkstraat 32, Velp, Tel. 026-3642996.

Kijk voor meer informatie op http://www.geologischmuseum.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden