Column: De Posbank, Veluwezoom

28 dec 2016, 1:33 Foto's
dsc4639jamielebbinka7iijla77
rheden.nieuws.nl
COLUMN - De Posbank, een 'bank' met haar natuurgebied, 6 van de 7 dorpen van de gemeente Rheden verbindend. Ook wordt de Posbank het heidegebied rondom het monument op het hoogste punt bedoelt.

Posbank

Ik neem jullie daarom graag even mee "van het verleden naar het heden" van de Posbank, dat maar liefst ruim 90 meter boven het zeeniveau ligt.
Posbank
De Posbank is vernoemd naar het monument in de vorm van een halfronde stenen bank die aanwezig is op het hoogste en markante uitzichtpunt bij het Posbankpaviljoen. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. De stenen bank is gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden ter ere van het 25-jarig jubileum op 7 mei 1918, van de heer Pos, als de tweede voorzitter van de ANWB.
Het monument is ontworpen door de architect . Het werd op 24 mei 1921 onthuld. Er staat een replica in het Sonsbeekpark in Arnhem.
Posbank
Met de Posbank wordt ook vaak het hele gebied van Nationaal Park de Veluwezoom bedoelt maar wat eigenlijk niet correct is, het gebied waar het monument staat is eigenlijk .
Posbank

Paviljoen

Vlakbij het monument heeft Natuurmomenten het Paviljoen gebouwd in 2002, nadat het oude gebouw in 1996 was afgebrand. De bedoeling was ook om het gebouw in de natuur en haar omgeving op te laten gaan, volgens mij is dit aardig gelukt.
Posbank

Koepel de Kaap

Ook is er Koepel de Kaap, dit is zowel een parkeerplaats als ook een pittoresk rietgedekt houten huisje uit 1897, gebouwd in opdracht van de . Hier kun je nog steeds even uitrusten onder genot van hapje en een drankje, terwijl je van het uitzicht geniet over het Herikhuizerveld, niet alleen het uitzicht overdag is adembenemend maar ook de zonsondergang en -opkomst is echte een aanrader om hier te beleven.
Posbank

Bloeiende heide

Veel mensen die een bezoek brengen aan de Veluwe, bezoeken de Posbank. Afhankelijk van de weersomstandigheden, rond half augustus tot en met half september komen er veel toeristen. Dit begint al vrij vroeg op de dag, zo rond zonsopkomst, dit zijn dan wel veelal fotografen die de bloeiende, paarse heide komen vastleggen. Soms is het ook echt dringen geblazen voor de beste plek. Maar niet alleen fotografen en toeristen komen er, op ander momenten stikt het er van de wielrenners, moutainbikers, hardlopers en wandelaars. Ieder jaar, volgend jaar al weer voor de 23ste keer, komt de er natuurlijk overheen gelopen en afgelopen jaar ging zelfs de derde etappe van de over de Posbank.
Posbank

IJstijd

De vormgeving van het gebied is te danken aan de laatste ijstijd die heeft er voor gezorgd dat het de glooiing heeft zoals we die nu kennen. Vroeg bestond het gebied voornamelijk uit loofbomen. Na de vestiging van de eerste mensen in de omgeving werd in de loop der eeuwen het meeste bos gekapt of verdween door overmatige begrazing door schapen en runderen.
Posbank

Heide, zand en bos

Hierdoor ontstonden de unieke uitgestrekte , zoals het en de . Op sommige plaatsen verdween in de middeleeuwen zelfs alle begroeiing en ontstonden , zoals het Rozendaalsezand en het Rheder- en Worthrhederzand. Alleen enkele oude zoals de , en de bleven altijd met bos begroeid. Bij de Imbosch schijnt zelfs nog een stukje "Oerbos" te vinden te zijn.
(Jamie Lebbink)