‘Van denken naar doen’ thema succesvol eerste Duurzaamheidscafé

Foto:

VELP – Het allereerste Duurzaamheidscafé dat afgelopen woensdag in de Dingenfabriek in Velp werd gehouden, bleek een groot succes. Gemeente Rheden nodigde hiervoor, in samenwerking met Rijn en IJssel Energie Coöperatie, een aantal partijen uit met een bestaand initiatief op het gebied van duurzaamheid. 

Doel van de bijeenkomst was om deze partijen met elkaar in contact te brengen en waar mogelijk de krachten te bundelen. Gezien de enthousiaste reacties van de aanwezigen, is nu al besloten een vervolg aan het Duurzaamheidscafé te geven.
Inspireren en initiatieven bundelen
Binnen de gemeente Rheden is er de afgelopen jaren een aantal bijzondere duurzame initiatieven van de grond gekomen. Met de organisatie van dit Duurzaamheidscafé wil de gemeente deze initiatieven bundelen om te inspireren en van elkaar te leren. Thema van de avond was dan ook: ‘van denken naar doen’.
Duurzaamheidscafé in Dingenfabriek
Het eerste duurzaamheidscafé vond plaats op een bijzondere locatie; de Dingenfabriek in Velp van kunstenaar Gerrit van Middelkoop. Na een kort welkomstwoord van wethouder Nicole Olland hield een aantal duurzame initiatiefnemers korte presentaties. 
  • Zo toonde Dorien Everaars van Duurzaam Beekhuizen met haar verhaal over de Windmill Cup hoe een relatief klein initiatief kan uitgroeien tot een landelijk voorbeeld. 
  • Casper Eikelenboom lichtte het project ‘Onze Kerk moet groen’ toe, een initiatief voor de verduurzaming van kerken in de Hervormde Gemeente Spankeren, Laag-Soeren, Dieren-NO. 
  • Een enthousiaste Karin Dielen presenteerde haar verhaal over deelname van de Aalscholverstraat aan het Klimaatstraatfeest. Deze straat behaalde in 2013 de 12e plaats in deze landelijke energiebesparingscompetitie. 
  • Restauratiearchitect Vera Franken van café Laros in Velp inspireerde met haar voorbeeld van het combineren van duurzaam renoveren en behoud van erfgoed. Zij wist gezamenlijk met anderen, dit monumentale café in originele staat te restaureren én te verduurzamen.
Duurzame energieopwekking
Ook de sprekers op het gebied van duurzame energieopwekking konden rekenen op enthousiaste reacties. 
  • Bij velen was bijvoorbeeld de Oryon-Watermill, een miniwaterkrachtcentrale nog niet bekend. Bert Assië van de Werkgroep Energie Rheden hield een warm pleidooi voor de inzet van deze miniwatermolens in de IJssel. 
  • Hekkensluiter Jan de Boselie belichtte een andere, vrij innovatieve vorm van lokale energieopwekking met kleine windturbines. 
Al deze presentaties leverden meer dan voldoende gespreksstof. De afsluitende netwerkborrel gaf de aanwezigen dan ook de gelegenheid hierover met elkaar van gedachten te wisselen. 
Het succes van het eerste duurzaamheidscafé is voor gemeente Rheden aanleiding om zeker een vervolg aan dit initiatief te geven.
duurzaamheidscaf1
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen