1 op de 6 mensen heeft last van houtrook

02 mrt 2018, 15:57 Gemeente
overlast houtrook
GEMEENTE RHEDEN - Een open haard, vuurkorf of houtkachel. Veel mensen vinden het gezellig en sfeervol. Maar wat voor de één gezellig is, kan voor u hinderlijk zijn en overlast geven. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 mensen last heeft van houtrook.

In gesprek

Sommige mensen die overlast ervaren, vinden het lastig om het gesprek hierover aan te gaan met de houtstoker. Toch is het belangrijk om dat te doen. Hoe eerder u in gesprek gaat, hoe minder kans dat irritaties verder oplopen. Ook als stoker kunt u uw buren gewoon eens vragen of ze overlast ervaren. Misschien bent u zich niet bewust van de overlast die uw omgeving ervaart, terwijl u best bereid bent om rekening te houden met omwonenden.

Als u het gesprek wilt aangaan, zijn de volgende tips handig:

  • Zet op een rij wanneer u last van houtrook heeft (bijvoorbeeld bij windstil weer).
  • Bedenk eerst wat u aan de houtstoker wilt vertellen.
  • Luister goed naar elkaar. Houdt er rekening mee dat de houtstoker niet in de gaten heeft dat hij of zij overlast veroorzaakt.
  • Blijf niet hangen in wie de schuld of gelijk heeft. Zoek samen naar mogelijke oplossingen.
  • Maak duidelijke afspraken met elkaar.
  • Wat ook het resultaat van het gesprek is: bedenk dat een goede buur meer waard is dan een verre vriend.

Tips voor bewust stoken, als houtstoker kunt u voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Gebruik de houtkachel of open haard niet als hoofdverwarming.
  • Stook niet bij mist of windstil weer. Dit veroorzaakt extra veel overlast.
  • Stook alleen droog en onbehandeld hout of 'open haardblokken' (zaagsel-paraffinebriketten).
  • Het is verboden om huishoudelijk afval, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt hout te gebruiken in een open haard of houtkachel.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt.
  • Zorg voor voldoende luchttoevoer, laat het hout niet smoren en laat het vanzelf uitgaan.
  • Maak een houtvuur met kleine blokjes of takjes aan en steek deze van bovenaf aan.
  • Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen door een erkend vakman vegen.

Buurtbemiddeling

Vindt u het niet gemakkelijk om samen het gesprek aan te gaan? Of heeft het gesprek niets opgeleverd, dan kan buurtbemiddeling helpen. De vrijwilligers van Buurtbemiddeling zijn speciaal opgeleid om te bemiddelen tussen buurtbewoners. Hun hulp is gratis. U kunt Buurtbemiddeling op maandag en donderdag bereiken op (026) 31 278 05 of via de e-mail [email protected] .

Schadelijke gevolgen van houtrook

Wist u dat er bij de verbranding van hout fijnstof vrijkomt? En niet zo’n beetje ook. Om u een idee te geven: twee uur hout stoken, produceert evenveel fijnstof als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt. Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat mensen ze kunnen inademen. Naast fijnstof komen er bij de verbranding van hout ook kankerverwekkende en giftige stoffen zoals PAK’s en koolmonoxide vrij. Dat is schadelijk voor uw en andermans gezondheid.
Vooral mensen met astma of COPD, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen zijn extra gevoelig voor houtrook. Zij hebben meer en eerder last van benauwdheid, hoesten, slaapproblemen en irritaties aan ogen en keel. Ook mensen die hout stoken en hun gezin kunnen hier last van krijgen. In huizen waar de open haard of houtkachel vaak aan is, zijn kinderen dikwijls verkouden en hebben zij vaker last van astma, bronchitis en longontsteking. Zelfs als de woning goed wordt geventileerd, blijven de schadelijke stoffen in de kamer hangen.