Minder bijstandsgerechtigden in gemeente Rheden er is sprake van een trendbreuk

24 okt 2018, 14:28 Gemeente
geld besparen fotercom
Foter.com
GEMEENTE RHEDEN - Voor het eerst sinds 2016 is het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeente Rheden onder de 1.000. Er lijkt sprake van een trendbreuk. Na de stijgingen in de afgelopen jaren lijkt nu een voorzichtige daling ingezet.
De aantrekkende economie en de inspanningen van de gemeente met verschillende re-integratieprojecten zoals Doorslag, Mind@Work en Sociale Ruimte werpen hun vruchten af. Van grote waarde daarbij zijn ook de lokale ondernemers die zich open stellen om inwoners een kans te geven.

Plan van aanpak

Op dit moment maakt de gemeente een analyse van het aantal bijstandsgerechtigden. Wat is de reden dat zij een bijstandsuitkering krijgen en wat kan de gemeente er aan doen om het aantal te verminderen. Voor het eind van dit jaar is duidelijk hoe de plannen er uitzien om meer inwoners mee te laten doen in onze samenleving. Daaruit zal blijken of dat kan door regulier werk of door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of dagbesteding.

Cijfers

In de periode van 1 januari tot 30 september stroomden in totaal 275 bijstandsgerechtigden uit. Een deel stroomde uit naar een betaalde baan en een ander deel door onder andere verhuizen of samenwonen. Omdat in dezelfde periode de instroom 236 bedroeg daalde per saldo het aantal bijstandsuitkeringsgerechtigden met 39 ten opzichte van 1 januari 2018. Op 30 september zijn er nog 991 bijstandsgerechtigden. Op 1 januari waren er dat 1.030.

Wethouder Ronald Haverkamp:

“Het is mooi om te zien dat er meer inwoners meedoen in de samenleving door het verrichten van betaald werk. Natuurlijk is dat niet alleen onze verdienste als gemeente maar zeker ook die van de inwoners zelf en niet te vergeten die van onze ondernemers. Maar blijkbaar werpt onze aanpak vruchten af en is er sprake van een voorzichtige daling van het aantal uitkeringsgerechtigden. En daar ben ik oprecht blij mee.”