De
gemeente Rheden en bewindvoerders gaan nauwer samenwerken. Zij werken samen aan afspraken om de
dienstverlening aan
inwoners te verbeteren.
“Door meer overleg voorkomen we dubbel werk. We spreken over hoe we inwoners zo goed mogelijk benaderen. En we onderzoeken samen hoe de termijn van bewindvoering zo kort mogelijk kan zijn” , aldus een tevreden wethouder
Gea Hofstede.
Als een inwoner financiële problemen heeft, kan de gemeente vaak helpen.
“Het is daarbij belangrijk dat inwoners ons op tijd benaderen. Hoe eerder we erbij zijn, hoe meer mogelijkheden we hebben. We kunnen dan diverse regelingen inzetten om ervoor te zorgen dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig zijn” , aldus de wethouder.
Voorkomen
De gemeente helpt inwoners zoveel mogelijk te voorkomen dat bewindvoering nodig is. Hofstede:
“De bewindvoerders willen graag meedenken hoe we dat kunnen doen; daar ben ik erg blij mee. De bewindvoerders die wij hebben ontmoet, willen ook doen wat het beste is voor hun cliënten” . Tijdens een eerste bijeenkomst om kennis te maken en een
samenwerkingsovereenkomst voor te bereiden, waren twintig bureaus van bewindvoerders aanwezig.
Volgens de bewindvoerders is Rheden de eerste gemeente in Gelderland die werkt aan een samenwerkingsovereenkomst. Hofstede: “Wij vinden dat als gemeente heel belangrijk. Wij hebben preventieve taken die we invullen met begeleiding, nazorg en training. Dat kunnen we beter inzetten als we goed afstemmen met samenwerkingspartners zoals bewindvoerders” .
Bewindvoering
Een bewindvoerder beheert de financiën van iemand die dat zelf niet meer goed kan, ook familieleden of kennissen mogen bewindvoeren. Als zij niet beschikbaar zijn, probeert eerst de gemeente te helpen. Als dat onvoldoende lukt, zijn er gespecialiseerde bureaus met bewindvoerders waar inwoners terecht kunnen. Een bewindvoerder wordt door de Rechtbank aangewezen.