GEMEENTE RHEDEN - Nu het winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof.
Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Daarom vindt de gemeente Rheden het belangrijk dat inwoners zich realiseren wat de effecten van houtrook kunnen zijn.
Houtstoken veroorzaakt geuroverlast en ook schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Naast het verkeer en de industrie is houtrook één van de bronnen van fijnstof in de lucht. Om een idee te geven: de laatste jaren is de uitstoot van fijnstof door houtstook gelijk gebleven, terwijl die van het wegverkeer is afgenomen. Inmiddels is de fijnstofuitstoot van houtstook ongeveer even groot als die uit de uitlaten van auto’s en vrachtwagens.
Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met astma of COPD, hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig voor de rook die vrijkomt bij het stoken. Zij hebben meer en eerder last van bijvoorbeeld hoesten, benauwdheid en slaapproblemen. Ook bewoners van huizen waar regelmatig wordt gestookt kunnen de gevolgen voor hun gezondheid merken. Zelfs als zij hun woning goed ventileren, blijven schadelijke stoffen in de woning hangen. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.
Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen door bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer te stoken en alleen kurkdroog hout te gebruiken. Wil je weten wanneer je jouw open haard of houtkachel beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kun je zien op rivm.nl/stookalert en in de stookwijzer.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .