Gemeente Rheden heeft vrijdag 12 april, samen met woningcorporatie
Vivare, zorgverzekeraar
Menzis en diverse energieleveranciers een
convenant ondertekend. Dit om inwoners met dreigende schulden eerder te kunnen helpen.
Wethouder
Gea Hofstede is blij met de afspraken die zijn gemaakt.
“Wij willen inwoners helpen voordat financiële problemen uit de hand lopen” .
In het convenant is afgesproken dat instanties de gemeente informeren als inwoners betalingsachterstanden hebben. “Bij meerdere signalen gaan wij actief naar inwoners toe om onze hulp aan te bieden. Er zijn veel regelingen en mogelijkheden waar inwoners gebruik van kunnen maken” , aldus Hofstede. “Wij helpen graag om snel de juiste weg te vinden.”
Alle ondertekenaars zijn blij met het convenant. Henriette Setz, directeur Klant en Operations bij Menzis: “De samenwerking is voor onze verzekerden van groot belang. Wij hebben -vaak als eerste- zicht op betalingsachterstanden, en deze kwetsbare doelgroep kampt bovendien vaak met een lagere gezondheid. Dat geeft ons de mogelijkheid om samen met partners actief te helpen bij het doorbreken van achterliggende problematiek. Zo maken we impact op de kwaliteit van leven.”
Schaamte
Volgens Hofstede gebeurt het nog te vaak dat inwoners met financiële problemen zich laat melden bij de gemeente. De problemen zijn dan te groot om snel opgelost te kunnen worden. “Vaak schamen mensen zich en dat is onnodig. Het kan iedereen overkomen” , geeft Hofstede aan. Volgens haar weten inwoners misschien niet altijd bij welke instantie ze waarvoor terecht kunnen en welke mogelijkheden er bij de gemeente zijn. Het lijkt soms alsof er minder gebruik wordt gemaakt van regelingen dan zou kunnen.
Huisbezoek
Gemeenteambtenaren gaan op huisbezoek als er meerdere signalen zijn van betalingsachterstanden. Zij proberen hiermee zicht te krijgen op de omvang van de problematiek. Die gaat vaak verder dan alleen het financiële. In veel gevallen scheelt het al als een deskundige meekijkt en helpt om de boel weer op de rit te krijgen. Maar soms is meer begeleiding nodig en in enkele gevallen zelfs een schulden aflosregeling met de Kredietbank. Hulp accepteren is niet verplicht en begeleiding is altijd op vrijwillige basis.
Schuldhulpverlening
Er zijn veel regelingen van de gemeente waar inwoners gebruik van kunnen maken. Denk aan budgetbeheer of betalingsregelingen. Soms kunnen andere voorzieningen ook helpen, zoals het kindpakket of een aanvullende ziektekostenverzekering. Over de gemeentelijke regelingen is meer te vinden op de website van de gemeente
https://www.rheden.nl/Inwoners/Werk_inkomen_schulden/Hulp_bij_schulden .