DIEREN - Zo’n 140 inwoners togen maandagavond 17 februari naar
het Rhedens in Dieren om met de
gemeente Rheden in gesprek te gaan over het grootschalig opwekken van duurzame energie. De gemeente wil in 2040 CO-2 neutraal zijn en moet daarnaast een aanbod neerleggen in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES).
Om kaders te kunnen formuleren die moeten gelden bij het plaatsen van windmolens en zonnevelden, vroeg de gemeente haar inwoners mee te denken over wat die kaders dan zouden moeten zijn.
Besparen en duurzaam opwekken
Rhedense inwoners, ondernemers en instellingen gebruiken nu jaarlijks samen zo’n 3.000 terajoule voor warmte en elektriciteit. Om in 2040 CO-2 neutraal te kunnen zijn moet het totale energiegebruik met zeker 35% dalen. De energie die dan nog gebruikt wordt, moet duurzaam opgewekt zijn. Dat kan door daken vol te leggen met zonnepanelen en te kijken naar andere duurzame energiebronnen. Veel daarvan zijn nog in ontwikkeling en gemeente Rheden volgt die ontwikkelingen op de voet. De komende jaren gaan uitwijzen wat deze alternatieve bronnen kunnen opleveren. Op de kortere termijn kunnen windmolens en zonnevelden die alternatieve bronnen zijn. Gemeente Rheden vindt het dan ook belangrijk om die ruimte in haar gemeente te bieden.
Balans vinden is belangrijk
Het op grote schaal opwekken van duurzame energie en andere duurzame ontwikkelingen, kan niet zonder dat er een goede balans is tussen ecologische, economische en sociale belangen. Een aantal van deze onderwerpen kwam bij de verschillende gesprekstafels aan de orde. Zo werd er niet alleen gesproken over of inwoners kansen zien voor zonnevelden of windmolens en waar ze die kansen dan zien. Maar juist ook wat dan belangrijk is als we met deze kansen aan de slag gaan. Het merendeel van de inwoners vindt het erg belangrijk dat rekening gehouden wordt met het bijzondere landschap en haar kleinschaligheid. De inwoners willen zeker meedenken, maar vragen de gemeente ook de verschillende ontwikkelingen op het gebied van energieopwekking te blijven volgen.
Wethouder Dorus Klomberg:
“ Ik ben blij met de respectvolle discussies die tijdens deze avond gevoerd werden. De verschillende gesprekken met inwoners hebben mij weer een beter beeld gegeven wat zij belangrijk vinden en waarvoor ze aandacht vragen als we praten over de energietransitie. Ik hecht er bijzonder veel waarde aan om met mensen hierover in gesprek te gaan en nodig de Rhedense inwoners daarom ook uit hiervan gebruik te maken.”
Bekijk ook het filmpje van
TheothorneTV .
.