Rheden financieel gezond en is er ruimte voor nieuwe beleidsinitiatieven

Foto: Gemeente Rheden De Steeg

De gemeente Rheden staat er, ondanks een tekort in 2017, financieel gezond voor. Dit is onder meer te danken aan extra inkomsten die de gemeente van het Rijk heeft ontvangen. Het Rijk geeft meer geld uit en daar profiteert de gemeente van.

De gemeente verwacht geen belastingstijging, bezuinigingen zijn niet nodig en is er ruimte voor nieuwe beleidsinitiatieven. Dit staat te lezen in de Voorjaarsnota 2017 die deze week door het college aan de gemeenteraad is aangeboden.

Wat is een Voorjaarsnota?

In de Voorjaarsnota wordt de begroting voor 2017 en de meerjarenbegroting (2018-2021) bijgesteld. De Voorjaarsnota verschijnt halverwege het lopende begrotingsjaar in juni. Het is de eerste tussenrapportage over het begrotingsjaar 2017 en vormt de basis voor de begroting van 2018 en daarna.

Resultaat 2017 en vooruitblik

Het begrotingsresultaat 2017 uit deze Voorjaarsnota komt uit op een tekort van 3 miljoen, maar dankzij een fors hogere Rijksbijdrage is er sprake van een sluitende begroting in 2021. De oorzaak van het tekort in 2017 komt vooral door extra uitgaven voor de uitvoering van de jeugdzorg, de WMO, de participatiewet en de toename van bijstandscliënten.

Nieuwe beleidsinitiatieven

In de voorjaarsnota zijn 17 beleidsinitiatieven opgenomen. Hiermee is een incidenteel bedrag gemoeid van € 680.000 en een structureel bedrag van € 108.000. De gemeente wil vooral bewonersinitiatieven ondersteunen, maar er komen bijvoorbeeld ook nieuwe fietspaden, een Gevelfonds om gevelpuien weer aan te passen aan karakteristieke winkelpanden en plannen voor de herbouw van de muziektent in Ellecom.

Wethouder Ronald Haverkamp:

“Na enkele magere financiële jaren ben ik blij dat we weer in staat zijn een sluitende begroting te presenteren en dat we weer geld kunnen vrijmaken voor nieuwe initiatieven.”

Raadsinformatieavond

De informatieavond over de Voorjaarsnota staat gepland voor 4 juli. Inwoners van de gemeente kunnen hierbij aanwezig zijn. Op 11 juli neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de nota.

Kijk voor meer informatie van de gemeente op http://www.rheden.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen